Nieuws/Financieel

’Meer winst en omzet Shell’

REUTERS

Olie- en gasconcern Shell heeft in het derde kwartaal naar verwachting aanzienlijk hogere resultaten in de boeken gezet dan een jaar eerder. In vergelijking met het tweede kwartaal blijven de cijfers naar verwachting vrijwel stabiel. Shell komt donderdag voorbeurs met een kwartaalbericht.

REUTERS

Op basis van een consensus van analisten gepubliceerd door Bloomberg wordt voor het derde kwartaal een winst, op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige posten, voorspeld van ruim 3,6 miljard dollar. Dat zou iets meer zijn dan in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal van 2016 kwam dat resultaat op 2,8 miljard dollar.

De omzet wordt in doorsnee geraamd op 72,6 miljard dollar, tegen 72,1 miljard dollar in de voorgaande periode. Een jaar eerder werd door Shell een omzet gerealiseerd van 61,8 miljard dollar.

Shell zou met de verbetering van zijn cijfers het voorbeeld volgen van andere grote branchegenoten als BP, Chevron en ExxonMobil, die eerder al met kwartaalberichten kwamen.

De blik van beleggers zal ook gericht zijn op het desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar. Shell heeft dit jaar al weer een hoop activiteiten afgestoten, al moest een verkoop van bezittingen in Thailand worden geschrapt. Als gevolg van de goede vooruitgang met dat desinvesteringsprogramma kreeg Shell in september van kredietbeoordelaar S&P zijn eerste opwaardering sinds 2008.

Lees meer over