Nieuws/Financieel
1369095
Financieel

’Koersstijging AkzoNobel opvallend’

Analisten menen dat AkzoNobel en de Amerikaanse branchegenoot Axalta goed bij elkaar passen. Wel verbazen ze zich erover dat de koers van de Nederlandse verfproducent ruim 1 procent stijgt in reactie op de fusiebesprekingen.

ING-analist Stijn Demeester noemt Axalta de ideale gifpil, omdat AkzoNobel na de fusie niet meer interessant is voor het Amerikaanse PPG dat eerder dit jaar een overnamepoging deed. Analist Corné van Zeijl (Actiam) meent dat een koersdaling logischer zou zijn geweest, nu AkzoNobel van prooi in jager is veranderd. „Weliswaar levert de fusie synergievoordelen op, maar deze gaan verloren door de hoge prijs die AkzoNobel voor Axalta moet betalen. Het enige wat ik kan bedenken is dat PPG binnenkort alsnog gaat proberen AkzoNobel in te lijven, alvorens de fusie met Axalta een feit is.”

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB vindt de positieve reactie op de beurs voorbarig. „Het is hoogst onduidelijk hoe de fusie of eigenlijk overname vorm krijgt. Maar het lijkt erop dat AkzoNobel een stevige prijs zal moeten betalen. Wel denk ik dat schaalvergroting wenselijk is voor AkzoNobel, om synergievoordelen te behalen via het wegsnijden van kosten van onder meer inkoop, distributie en administratie.”

Demeester schat de synergievoordelen op 300 miljoen euro en denkt dat de synergievoordelen vooral door lagere inkoopprijzen te behalen zijn. Hij meent dat beide bedrijven elkaar goed aanvullen. „Axalta is goed in autolakken en levert ook aan bedrijven die originele producten fabriceren, terwijl AkzoNobel op deze gebieden niet aanwezig is. Daarentegen produceert Axalta slechts in beperkte mate industriële verf, terwijl AkzoNobel hier marktleider is.”

De ING-analist ziet niet alleen de waarschijnlijk hoge prijs voor Axalta als een minpunt. „De fusie lost ook het grootste probleem van AkzoNobel niet op, namelijk de moeizaam draaiende decoratieve-verftak.”