Nieuws/Financieel
1369110
Financieel

'Akzo-topman goed bekend met Axalta'

AMSTERDAM (AFN) - Een eventuele fusie tussen verfbedrijf AkzoNobel en zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta is niet zonder risico's. Dat concluderen analisten van KBC Securities in een rapport over de onderneming. Ze wijzen ook op de link tussen Akzo-topman Thierry Vanlancker en Axalta.

Eerder bevestigde Akzo dat het ,,constructieve gesprekken" voert met de Amerikanen voor een fusie op basis van gelijken. Daarbij werd ook gemeld dat de verkoop van de chemietak van Akzo op schema ligt. Dit onderdeel moet in april 2018 zijn verkocht. De bank wijst qua risico's vooral op de schaalgrootte van de fusie. Ook refereert KBC aan de eerdere belofte van Akzo voor 2020 om de prestaties aanzienlijk te verbeteren.

Volgens KBC heeft Axalta weinig geheimen voor Vanlancker. De bank wijst op het verleden van de Belg bij chemiereus DuPont. Daar was Vanlancker verantwoordelijk voor de afsplitsing van de divisie Performance Coating, wat nu door het leven gaat als Axalta.

Link

De link tussen Vanlancker en Axalta was al eerder voer voor geruchten tussen Akzo en de Amerikanen. Verder benadrukt KBC dat de verftak van Akzo de nummer twee is in de verf- en coatingmarkt wereldwijd en Axalta de nummer vijf. Samen zijn de bedrijven goed voor een omzet van circa 15 miljard dollar.

Volgens ING zou een fusie de juiste oplossing zijn voor Akzo om het Amerikaanse PPG Industries af te schrikken. PPG poogde lange tijd Akzo in te lijven, maar keerde onverrichte zaken huiswaarts. Ook zijn er volgens de bank voldoende synergievoordelen te behalen tussen Akzo en Axalta, met name op het gebied van inkoop.

Beurswaarde

Wel doet een fusie mogelijk de beurswaarde van Akzo geen goed. Aandeelhouders van het kleinere Axalta willen naar verwachting een aanzienlijk belang krijgen in de nieuwe onderneming. Verder stuwde de interesse van PPG het aandeel Akzo, welke naar verwachting aan waarde zal inleveren.

Citi stelde dat Akzo waarschijnlijk met een bod van tussen 35 tot 40 dollar per aandeel zal moeten komen om Axalta aan de onderhandelingstafel te krijgen. De koers van Axalta ligt nu op 33,15 dollar.

Zowel ING als KBC handhaafde hun hold-advies op AkzoNobel met een koersdoel van 80 euro. Het aandeel noteerde omstreeks 14.30 uur 0,7 procent hoger op 78,05 euro.