Nieuws/Financieel
1369111
Financieel

’Het is vrij eenvoudig om online een bedrijfje te starten’

Piepjong en nu al eigen baas

De 12-jarige Rens Zuiderwijk verhuurt lasergamepistolen en bijpassende uitrustingen.

De 12-jarige Rens Zuiderwijk verhuurt lasergamepistolen en bijpassende uitrustingen.

Amsterdam - Vergeet de krantenwijk of het baantje als vakkenvuller. Jongeren die wat willen bijverdienen, beginnen steeds vaker een eigen bedrijf. Het aantal kinderen dat zich eigen baas mag noemen, is in vijf jaar tijd verdubbeld.

De 12-jarige Rens Zuiderwijk verhuurt lasergamepistolen en bijpassende uitrustingen.

De 12-jarige Rens Zuiderwijk verhuurt lasergamepistolen en bijpassende uitrustingen.

Bij de Kamer van Koophandel staan dit jaar 2273 bedrijven ingeschreven met een eigenaar die jonger is dan 18 jaar. In 2012 waren dit er nog maar 1119.

KvK-adviseur Jessica van El kijkt er niet van op dat de jeugd bevangen lijkt door de VOC-mentaliteit. „In het onderwijs is steeds meer aandacht voor ondernemen en ook ouders stimuleren het meer. Bovendien zijn kinderen tegenwoordig heel handig met internet en is het vrij eenvoudig om online een bedrijf te starten.”

Vaak begint het uit hobby bijvoorbeeld met het verkopen van spullen via internet, het bouwen van apps of een eigen YouTube-kanaal. Dit groeit vervolgens, soms onbedoeld, uit tot bedrijf. „Als vloggers een grote schare fans krijgen, worden ze door bedrijven benaderd om hun diensten te promoten”, vertelt Van El. ,,Vanaf dat moment moeten ze ook facturen gaan schrijven en ontdekken ze dat er steeds meer bij komt kijken.”

Kinderen onder de 18 jaar hebben voor veel zakelijke handelingen toestemming nodig van hun ouders. „Voor de wet zijn minderjarigen handelingsonbekwaam”, aldus Van El. „Dat betekent dat ze niet zelfstandig een contract mogen tekenen en geen grote geldbedragen mogen overmaken.” Een uitzondering vormen jonge ondernemers van 16 en 17 jaar. Zij kunnen bij de kantonrechter om zogenoemde handlichting vragen. Als ze dat krijgen mogen ze vanaf dat moment zelfstandig zakelijke handelingen doen, waaronder inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

In de meeste gevallen moeten de ouders echter mee. Daar wordt ze ook gewezen op de risico’s. Van El: „Een valkuil is bijvoorbeeld dat een kind geen rekening houdt met de belastingdienst. Als het bedrijf succesvol is, kan de fiscus met een naheffing komen. En als de jonge ondernemer al zijn geld heeft opgemaakt, komt de rekening bij de ouders terecht.”

Ze benadrukt wel dat ouders bijna altijd zicht hebben op de financiën van hun ondernemende kroost. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk voor kinderen om een zakelijke rekening af te sluiten, ook niet als hun bedrijf bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Als ze toch een zakelijke rekening gekoppeld willen hebben aan hun KvK-nummer, gebeurt dit op naam van de ouder die als gevolmachtigde staat ingeschreven. Kinderen die dat denken te omzeilen door online een tweede privérekening te openen, komen bedrogen uit. Ook dan moeten ouders toestemming geven voor het overboeken van grote bedragen.

De bedrijfsadviseur merkt dat veel partijen worstelen met de vraag hoe ze met ondernemende kinderen om moeten gaan. Een aantal banken onderzoekt momenteel de mogelijkheden hoe ze ondernemende kinderen toch een zakelijke rekening kunnen bieden. Ouders die willen weten wat er allemaal komt kijken als kinderen willen ondernemen kunnen komende zaterdag in Utrecht bij de speciale KvK Startersdag4kids een mini-cursus volgen. Kinderen leren er concrete invulling te geven aan hun ideeën. Een nieuwe generatie ondernemers wordt klaargestoomd.