Nieuws/Financieel
1369129
Financieel

'Sterkere resultaten voor DSM'

Speciaalchemiebedrijf DSM heeft naar verwachting in het derde kwartaal een hogere omzet en brutowinst (ebitda) in de boeken gezet dan een jaar eerder. DSM komt donderdag voorbeurs met cijfers over de afgelopen periode naar buiten.

De vergelijkbare opbrengsten bedragen volgens een consensus van analistenschattingen die DSM zelf op de website heeft geplaatst, bijna 2,1 miljard euro. In het derde kwartaal vorig jaar ging het nog om iets minder dan 2 miljard euro. Het resultaat (ebitda) wordt gemiddeld geraamd op 351 miljoen euro, waar een jaar geleden nog 323 miljoen euro in de boeken ging.

In de derdekwartaalcijfers wordt onder meer een boekwinst van zo'n 1,2 miljard euro verwerkt, die DSM behaalde op de verkoop van zijn resterende belang in het farmaceutisch bedrijf Patheon. Die voormalige joint venture van DSM en investeerder JLL werd vorig jaar naar de beurs gebracht, maar DSM hield nog circa een derde van de aandelen in handen. De deelneming is gekocht door de Amerikaanse fabrikant van medische apparatuur Thermo Fisher Scientific.

Overnames

Inmiddels is duidelijk dat DSM zelf ook weer aan overnames denkt. De totale opbrengst van afgestoten onderdelen komt dit jaar naar verwachting uit op 1,5 miljard euro en daarmee kunnen nieuwe aankopen worden gefinancierd. Dat kunnen enkele grotere overnames zijn of een reeks kleintjes, zei topman Feike Sijbesma in september tijdens een beleggersdag.

DSM versterkte zijn divisie voor diervoeder en -gezondheid onlangs al met de overname van Twilmij. Die diervoederproducent was in 2016 goed voor een omzet van 70 miljoen euro. Hoeveel voor het bedrijf wordt betaald is niet naar buiten gebracht. De deal moet nog worden afgerond.

DSM presteerde in het eerste halfjaar ook al beter dan een jaar eerder. Dat was voor de producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen reden om in de zomer zijn verwachting voor de winst in heel 2017 op te schroeven. Het bedrijf rekent sindsdien op een toename van het bedrijfsresultaat met dubbele cijfers.