Nieuws/Financieel
1369198
Financieel

HAL aast op Eneco

Windpark van Eneco op de Noordzee.

Windpark van Eneco op de Noordzee.

Utrecht - De steenrijke investeringsmaatschappij HAL is al langere tijd in beeld om een deel van energiebedrijf Eneco te kopen.

Windpark van Eneco op de Noordzee.

Windpark van Eneco op de Noordzee.

HAL is de investeringsmaatschappij die havenfamilie Van der Vorm oprichtte nadat ze haar Holland Amerika Lijn verkocht. Het in Rotterdam zetelende Eneco is het laatste grote Nederlandse energiebedrijf en nu nog in handen van 53 gemeenten. Die mogen sinds januari van dit jaar hun aandelen verkopen, nu het commerciële Eneco bij wet is gesplitst van netwerkbedrijf Stedin.

Eneco claimt een voortrekkersrol in de energietransitie en doet er alles aan om zelfstandig te blijven en niet in ’verkeerde handen’ te vallen. In aanloop naar de splitsing van Eneco en Stedin richtte Eneco-topman Jeroen de Haas in het diepste geheim een werkgroep op om op zoek te gaan naar nieuwe aandeelhouders. Daaruit rolde een lijstje met een vijftal kandidaten, waarvan HAL de meest in het oog springende is. De andere namen waren naar verluidt buitenlandse investeerders en pensioenbelegger PGGM, maar geen andere energiebedrijven.

HAL is een investeringsmaatschappij die voor de lange termijn investeert. Zo hield het de aandelen in het gestaag opgebouwde brillenimperium Grandvision (bekend van Pearle) bijna 20 jaar vast voordat HAL er een deel van in 2015 naar de beurs bracht en daarmee €1 miljard toucheerde. Audionova, een maker van hoortoestellen en eigenaar van Schoonenberg Hoorcomfort, bleef ook 15 jaar in handen van HAL, voordat het vorig jaar voor €830 miljoen werd verkocht. HAL investeert ook in webwinkel Coolblue.

De transacties lieten de winstgevendheid en de koers van het beursgenoteerde HAL Trust flink oplopen. Daarnaast becijferden analisten van ABN Amro in 2016 de oorlogskas van HAL op inmiddels een kleine €3 miljard. Geld dat een keer geherinvesteerd moet worden. Een investering in Eneco zou HAL naast een blootstelling aan de fossiele energiesector (Vopak, SBM Offshore, Boskalis) ook een belang in de duurzame energiebranche opleveren.

Eneco en HAL zouden hebben gesproken over een minderheidsbelang van 40%. De aandeelhouders van Eneco hebben echter een stokje gestoken voor het één tweetje door een consultatieproces op te starten onder alle aandeelhouders, vooruitlopend op een semi-openbare veiling. Daarmee is een gevecht ontstaan over wie nu eigenlijk de controle over de privatisering heeft.

Eneco wordt op €2,5 miljard tot €4 miljard gewaardeerd. Inmiddels zijn er veel meer potentiële bieders op Eneco afgekomen, van allerlei pluimage. Hierdoor lijken de kansen van HAL te zijn geslonken. Wel weet een bron uit bankierskringen dat HAL de situatie nog altijd op de voet volgt.

Eneco wil niet reageren, HAL reageerde traditiegetrouw niet op vragen. PGGM heeft ook niet gereageerd. Ook de aandeelhouderscommissie wil inhoudelijk niet reageren op dit verhaal.

Aanstaande dinsdag beslist de gemeenteraad van Dordrecht als laatste wat het met zijn aandelen doet. Daarna kan de verkoop van de aangemelde aandelen beginnen. Naar verwachting zal dan zo’n 75% van de aandelen in principe op de markt komen. Naast een onderhandse verkoop is ook een beursgang een optie.