Nieuws/Financieel
1369208
Financieel

Flink minder omzet voor Fugro

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro heeft in het derde kwartaal de omzet met bijna 20 procent zien dalen tot 364 miljoen euro, vooral door aanhoudende druk op de offshore olie- en gasmarkt. Het bedrijf ziet die markt stabiliseren maar rekent desondanks voor het gehele jaar op een dubbelcijferige omzetkrimp.

De operationele winstmarge kwam in de afgelopen periode uit op een laag enkelcijferig niveau, wat minder is dan een jaar eerder. Volgens Fugro werd het resultaat met 10 miljoen euro gedrukt door technisch onderhoud aan sommige schepen en de orkanen in de VS. Het bedrijf denkt dat over heel 2017 een negatieve winstmarge in de boeken zal worden gezet.

Het orderboek voor de rest van het jaar staat op 349 miljoen euro en voor de komende twaalf maanden op ruim 867 miljoen euro. Dat was een jaar eerder respectievelijk meer dan 365 miljoen en ruim 1 miljard euro.

Fugro

Fugro kondigde verder aan voor 100 miljoen euro aan converteerbare obligaties uit te geven. De opbrengst zal vooral worden aangewend om Amerikaanse schuldeisers vervroegd af te lossen, wat volgens het bedrijf onder meer leidt tot lagere rentekosten en meer financiële flexibiliteit.

Topman Paul van Riel van Fugro liet in een toelichting weten dat het bedrijf duidelijk op weg is naar herstel, maar dat over heel 2017 nog wel verliezen geleden zullen worden. Hij stelde verder dat de schuldratio van Fugro de aandacht heeft van het bedrijf omdat die met 2,9 procent dicht bij de afgesproken grens van 3 procent komt. Als de opbrengst van de aangekondigde obligatieplaatsing wordt meegerekend zou dat echter 1,8 procent zijn.

Fugro maakte onlangs bekend dat de Noor Øystein Løseth in april de nieuwe bestuursvoorzitter moet worden. Hij was in het verleden onder meer de topman van het Zweedse energieconcern Vattenfall en het Nederlandse Nuon. Van Riel gaf aan veel vertrouwen te hebben in de capaciteiten van Løseth.