Nieuws/Financieel
1369448
Financieel

’AkzoNobel kijkt naar Axalta’

AMSTERDAM (ANP/RTR) - AkzoNobel heeft zijn blik gericht op de Amerikaanse lakkenfabrikant Axalta Coatings. Dat hebben ingewijden aan persbureau Reuters laten weten.

Een overname van Axalta zou de best mogelijke verdediging van AkzoNobel zijn voor het geval rivaal PPG terug zou keren. Dat deed eerder dit jaar drie biedingen op AkzoNobel, en mag na een half jaar pauze in december opnieuw een bod doen. Een overname van Axalta zou AkzoNobel echter te groot maken, zeker in de VS, de thuismarkt van PPG en daarmee onoverkomelijke mededingingsproblemen veroorzaken. Als AkzoNobel voor december een deal met Axalta kan aankondigen, haalt dat PPG de wind uit de zeilen.

AkzoNobel overwoog begin 2015 ook een overname van Axalta, maar zag daar vanaf, omdat toenmalig topman Ton Büchner het bedrijf intern onvoldoende op orde vond. Dat leidde tot een verschil van mening met bestuurder Conrad Keijzer, die dit jaar met stille trom vertrok. De net aangetreden nieuwe topman, Thierry Vanlancker, zou met de overname een daadkrachtige start maken.

Een overname van Axalta, dat met een marktwaarde van $8 miljard ongeveer een derde van Akzo is, zou AkzoNobel mogelijk wel aan zijn eigen aandeelhouders ter goedkeuring moeten voorleggen. Mocht AkzoNobel fuseren met Axalta, of een overnamebod met aandelen financieren, dan krijgt het als bonus zelf ook een deels vernieuwde aandeelhoudersbasis. AkzoNobels eigen aandeelhouders, waarmee het sinds de afgewezen PPG biedingen een zeer moeilijke verstandhouding heeft, zouden dan immers flink verwateren.

De grootste aandeelhouder van Axalta, de in 2013 verzelfstandigde autolakkendivisie van chemiereus DuPont, is Warren Buffett. Axalta zou het voorstel nog in beraad hebben. Vraag is ook hoe Akzo’s activistische grootaandeelhouder Elliott tegenover een fusie staat.

Beleggers in de VS zagen een mogelijk samengaan van beide bedrijven wel zitten. De koers van Axalta schoot rond 19.15 maar liefst 16% omhoog.