Nieuws/Financieel
1369478
Financieel

Forse winststijging Amerikaanse oliereuzen

IRVING (AFN) - De Amerikaanse olie- en gasconcerns ExxonMobil en Chevron hebben beide de omzet en winst opgevoerd in het derde kwartaal. Beide bedrijven hadden slechts beperkt te lijden van orkaan Harvey die door de Golf van Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten trok.

De negatieve effecten van Harvey werden voor ExxonMobil ruimschoots gecompenseerd door onder meer de ontdekking van een nieuw olieveld in Guyana. Ook de hogere olieprijzen hielpen de onderneming vooruit.

De nettowinst steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met ongeveer 50 procent tot een kleine 4 miljard dollar. De omzet steeg van 58,7 miljard tot 66,2 miljard dollar.

Divisie

Productieproblemen door orkaan Harvey drukten de winst in totaal met ongeveer 160 miljoen dollar. De chemietak bracht door de orkaan iets minder geld in het laatje. Vooral de divisie, die zich bezighoudt met het oppompen van olie- en gas, deed het goed.

Chevron stelde weinig last te hebben gehad van orkaan Harvey. De olieproductie groeide in de periode 8 procent naar 2,7 miljoen vaten olie per dag. Die productiegroei kwam vooral van buiten de Verenigde Staten. Ook de productie van schaliegas in de VS groeide.

Vooruitgang

Topman John Watson liet weten dat er vooruitgang zit in de inkomsten en cash flow bij Chevron. Uitgaven aan grote projecten werden teruggeschroefd. Een aantal is klaar voor productie, zoals een gasproject in Australië.

Chevron zette een winst van net geen 2 miljard dollar in de boeken, 52 procent hoger dan vorig jaar. Die stijging werd echter grotendeels veroorzaakt door de verkoop van Canadese marketing- en raffinagectiviteiten. De omzet kwam uit op 36,2 miljard dollar, tegen 30,1 miljard dollar vorig jaar.