Nieuws/Financieel
1369484
Financieel

Actiedreiging bij worstfabriek Unox

OSS (AFN) - Medewerkers van de Unox-fabriek in Oss dreigen met acties. Ze hebben eigenaar Unilever een ultimatum gesteld omdat ze het niet eens zijn met de wijze waarop die hun vlees-, saus-, en soepfabriek overdoet aan Zwanenberg Food Group.

Het gaat om ongeveer driehonderd mensen. Ze moeten vanwege de verkoop van de fabriek per 1 januari volgend jaar over naar hun nieuwe werkgever Zwanenberg. Er waren nog onderhandelingen over de voorwaarden voor de medewerkers, maar dat overleg is volgens de vakbonden vastgelopen.

Bestuurder Niels Suijker van FNV stelt dat het personeel nu eerst harde garanties wil van Unilever over pensioen en werkgelegenheid. ,,Behoud van werk en pensioen moet part of the deal zijn. Een overname moet geen uitnodiging zijn om het mes te zetten in arbeidsvoorwaarden'', vult zijn collega Peter de Jong van CNV aan. De bonden geven Unilever tot donderdag 2 november de tijd om in te gaan op hun eisen.

Wat Unilever betreft zijn de onderhandelingen echter nog helemaal niet klaar. Een woordvoerster benadrukt dat er bijvoorbeeld nog geen eindbod is gedaan. Unilever hoopt daarom dat de bonden snel weer aan tafel aanschuiven om verder te praten.