Nieuws/Financieel
1369494
Financieel

Parlement Catalonië kiest onafhankelijkheid

BARCELONA (AFN) - Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft vrijdag de onafhankelijkheid uitgeroepen van Spanje. Dat gebeurde tijdens een geheime, hoofdelijke stemming. Parlementsleden van de drie partijen die tegen afsplitsing zijn, verlieten voorafgaand aan de stemming de zaal.

De Spaanse senaat is vrijdag bijeen in Madrid om te stemmen over dwangmaatregelen zoals het buitenspel zetten van het Catalaanse parlement. De Spaanse regering heeft al laten weten zelf in Catalonië te willen regeren.

De Spaanse premier Mariano Rajoy reageerde kort na de stemming. Hij riep via Twitter op tot kalmte en voorspelde dat ,,het recht de legaliteit in Catalonië'' zal herstellen.

Van de 135 Catalaanse parlementsleden, brachten er 82 hun stem uit. Van hen waren er zeventig voor afsplitsing, tien tegen en stemden twee blanco. De motie waarin wordt opgeroepen tot onafhankelijkheid was ingediend door de coalitie Junts pel Si (Samen voor Ja) en de linkse CUP die samen een meerderheid hebben. De leden van de socialistische partij, de volkspartij en de burgerpartij liepen weg.