Nieuws/Financieel
1369576
Financieel

Column: Inspelen op te hard gestegen koers ASML

Anderhalf jaar terug schreef ik al eens uitgebreid in mijn artikel Waarom is het aandeel ASML de beste uit de AEX? wat ASML zo’n mooi bedrijf en dus goed aandeel maakt. ASML is een hightechbedrijf en maakt machines die klanten gebruiken voor het maken van chips. De knapste koppen van over de hele wereld weet ASML te strikken om voor het bedrijf uit Veldhoven te komen werken. Omdat dit personeel moeilijk te vinden is, is ASML zuinig op haar personeel. Met goede arbeidsvoorwaarden wordt ervoor gezorgd dat deze mensen het bedrijf niet verlaten.

Door de technologische voorsprong die het bedrijf heeft op haar concurrenten, is het uitgegroeid tot wereldmarktleider in deze sector. Het bedrijf ligt qua technologie zover voor op concurrenten, dat het een marktaandeel van 90% tot 95% in handen heeft. Met de machines met EUV technologie, die nog altijd in ontwikkeling is, heeft het bedrijf zelfs 100% van het marktaandeel in handen. Dit geeft het bedrijf een unieke concurrentiepositie.

Voor een meer uitgebreide uitleg over waarom ASML het zo goed doet, verwijs ik u graag naar mijn eerder geschreven stuk. Voor nu genoeg positief over het ASML, ik schrijf dit stuk immers om in te spelen op een dalende koers van het aandeel. Maar ik wil u met deze intro wel even duidelijk maken dat ik op lange termijn al jaren geloof in ASML. Maar wat het als handelaar juist zo leuk maakt is om soms in te spelen op kortstondige bewegingen.

En deze beweging voor de komende weken is mijns inziens naar beneden gericht. Uit de kwartaalcijfers bleek dat het vooruitzicht voor het komende kwartaal lager uit gaat vallen dan door analisten werd verwacht. Hier daalde het aandeel ASML dan ook hard op gedurende de dag, maar door het euforische sentiment is deze beweging direct weer terug gezet.

Technisch gezien is dit echter een uitstekend punt om eindelijk weer eens een gezonde tegenreactie te laten gelden. In de grafiek is een dubbele top gezet en zolang de koers onder een stand van € 152,50 blijft is de kans goed aanwezig dat na de enorme stijging weer wat lucht uit de koers begint te lopen.

Om zo min mogelijk risico te lopen, wil ik uiteraard op een “goedkope” manier inspelen op een daling van het aandeel ASML. Dit is mogelijk middels een 1-op-2 putspread met expiratie november. Dit houdt in dat ik een putoptie € 150 koop en 2 putopties € 140 schrijf. Voor deze combinatie wil ik een premie van € 1,50 betalen.

Ik koop geen losse putopties of een normale putspread, aangezien de investering in dat geval een stuk hoger ligt. Wat met dergelijke trades wel belangrijk is, dat mocht het aandeel ASML dalen, dat op tijd winst wordt genomen. Onder een koers van € 140 hebben we immers een geschreven optie over.

In het ideaal scenario noteert het aandeel ASML met de november expiratie op een koers van € 140. In dat geval is de combinatie € 10 waard, een verzesvoudiging van de aankoopprijs van € 1,50 en een absolute winst van € 850. Ik ben het met u eens dat dit geen realistisch scenario is, aangezien ik op tijd winst wil nemen. Toch biedt de trade ons wel een uitstekende risk/reward.

In het slechtste geval noteert het aandeel ASML op 17 november nog boven een koers van € 150. In dat geval loopt de gekochte optiecombinatie waardeloos af en is het verlies gelijk aan de betaalde premie, namelijk € 150.

Roy van Santen is marktanalist bij Lynx.