Nieuws/Financieel
1369591
Financieel

Lagere kosten en meer productie helpen Total

PARIJS (AFN) - Het Franse energieconcern Total heeft het derde kwartaal van het jaar fors meer winst in de boeken gezet. De olie- en gasreus profiteerde enerzijds van een opleving van de productie en de gestegen olieprijzen. Anderzijds wist het concern de kosten te drukken.

Total zag de aangepaste winst uitkomen op 2,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winstgroei lag nagenoeg gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten.

De olieproductie van Total viel in het kwartaal 6 procent hoger uit. Daarbij lagen de olieprijzen gemiddeld 14 procent hoger dan een jaar eerder. Alles bij elkaar zorgde dit voor een operationele winst bij de zogeheten upstreamactiviteiten die 84 procent hoger uitviel.

Eni

Total verwacht over het hele jaar de kosten met meer dan 3,6 miljard euro terug te brengen. Eerder ging het uit van een besparing van 3,5 miljard euro.

Total's Italiaanse branchegenoot Eni verwacht de olieproductie de laatste maanden van het jaar fors op te krikken. Het bedrijf is een aantal grote olieprojecten gestart, die nog dit jaar voor productie zullen zorgen. Eni denkt in het lopende kwartaal per dag 1,9 miljoen vaten olie-equivalenten te produceren. Daarmee zou de productie op het hoogste niveau in zeven jaar tijd uitkomen.

In het derde kwartaal profiteerde Eni daar nog niet van. Het bedrijf zag de aangepaste nettowinst uitkomen op 229 miljoen euro. Daarmee voldeed het bedrijf ruimschoots niet aan de gemiddelde verwachting van analisten die hier rekenden op 351 miljoen euro. Eni was onder meer geld kwijt aan belastingen. Ook vielen de verliezen bij onder meer de gasdivisie, maar ook bij andere onderdelen hoger uit dan geraamd.