Nieuws/Financieel
1369595
Financieel

'Positief begin beurshandel Damrak'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs begint vrijdag waarschijnlijk met winst aan een nieuwe drukke cijferdag. Ook elders in Europa lijken de markten hoger te openen. De aandacht gaat vooral uit naar de technologiesector, na de sterke resultaten van de Amerikaanse techgiganten Amazon, Alphabet, Microsoft en Intel.

Op het Damrak verwerken beleggers onder andere de kwartaalberichten van de AEX-fondsen Unibail-Rodamco, Gemalto en Galapagos. Digitaal beveiliger Gemalto zag de omzet in het derde kwartaal groeien en handhaafde de financiële verwachtingen voor het hele jaar.

Biotechnologiebedrijf Galapagos boekte in de eerste negen maanden van het jaar meer omzet dan een jaar eerder. Het operationeel verlies dikte verder aan tot 62,6 miljoen euro, onder de streep bleef een min over van bijna 86 miljoen euro. Eind september had de onderneming een kaspositie van ruim 1,2 miljard euro.

Unibail-Rodamco

De huuropbrengsten van vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco liepen in de eerste negen maanden van dit jaar op met 2,5 procent tot 1,35 miljard euro. Het bedrijf verwacht daarnaast dat de terugkerende winst per aandeel over heel 2017 aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 11,80 tot 12 euro zal uitkomen.

Ook Corbion en Holland Colours kwamen met cijfers. De producent van voedingsingrediënten Corbion zag de omzet afgelopen negen maanden licht dalen door tegenvallende prestaties bij de bakkerstak. Het bedrijfsresultaat nam wel toe.

Holland Colours

Holland Colours boekte meer omzet in de eerste helft van zijn boekjaar. Wel stond de brutomarge bij de producent van verfpigmenten onder druk door de stijgende prijzen van grondstoffen.

TomTom kondigde een samenwerking aan met de Japanse kaartenmaker Zenrin op het gebied van verkeersdiensten en kaarten in Japan. De deal heeft volgens de navigatiedienstverlener geen materiële impact op de resultaten.

Slotstanden donderdag

De Europese beurzen sloten donderdag met duidelijke winsten. De AEX-index klom 1,2 procent tot 547,67 punten en de MidKap steeg 0,8 procent naar 842,02 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 1,4 en 1,5 procent. De Londense FTSE kreeg er 0,5 procent bij. In New York gingen de beurzen overwegend licht hoger de handel uit.

De euro was 1,1642 dollar waard, tegen 1,1700 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 52,60 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs en werd verhandeld voor 59,33 dollar per vat.