Nieuws/Financieel
1369680
Financieel

Hypotheekgarantie voor slechts 1 euro

Een klant die zijn hypotheek wilde oversluiten bij ABN Amro, krijgt de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) erbij voor slechts €1.

Dat heeft het klachteninstituut voor financiële dienstverlening Kifid bepaald. Mensen die een huis kopen tot €247.450 komen in aanmerking voor de NHG, als het hen niet lukt de hypotheek te betalen, neemt het Waarborgfonds Eigen Woning de schuld over.

De kosten voor de NHG bedragen 1% van de hypotheeksom, maar ABN Amro maakte een foutje. Een medewerker vertelde de klant telefonisch dat de kosten voor de NHG bij het oversluiten van een hypotheek €1 bedragen. In de offerte die de bank uitbracht, werd echter wel 1% van de hypotheeksom voor de NHG in rekening gebracht, €1800. Daarop trok de adviseur van de klant aan de bel, waarna een aantekening op de offerte kwam te staan dat de NHG-kosten in overleg met de bankmedewerker zijn aangepast naar €1.

Bij de notaris bleek dat ABN Amro toch €1800 rekening bracht. Na een klacht van de adviseur hierover, schreef de bank niet van dit bedrag af te kunnen wijken. ABN Amro is van mening dat adviseur en klant hadden kunnen weten dat het bedrag van €1 voor de NHG niet klopte, mede omdat het verschil tussen de toegezegde kosten en de kosten in de offerte erg groot is.

Kifid oordeelt echter dat ABN Amro de klant wel €1799 verschuldigd is. Een partij hoeft weliswaar niet vast te zitten aan een fout, maar de bank reageerde niet meteen op de aantekening in de offerte waarmee de NHG-kosten werden teruggebracht naar €1. De consument mocht daarom aannemen dat de bank de offerte accepteerde.