Nieuws/Financieel
1369705
Financieel

’Eenverdiener betaalt bijna zes keer meer’

Eenverdieners, met een gezin of alleenstaand, komen er bekaaid vanaf als het Belastingplan 2018 wordt doorgevoerd. Zij betalen veel meer belasting dan tweeverdieners.

Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad op basis van berekeningen van hoogleraar algemene staatsleer Jos Teunissen. Daaruit blijkt dat een tweeverdienersgezin met twee kinderen, waarbij elke partner €20.000 verdient, volgend jaar €1864 belasting betaalt.

Kostwinner

Een gezin met een kostwinner, met hetzelfde inkomen van €40.000, is €10.381 kwijt, bijna zes keer zoveel. Ook alleenstaanden betalen volgens Teunissen vele malen meer belasting dan tweeverdieners. Iemand die €40.000 verdient moet €11.136 afdragen, ruim €9000 meer dan tweeverdieners die samen €40.000 binnen brengen.

Tennissen wijt het verschil in belastingdruk aan de arbeidskorting en de algemene heffingskorting, daar kunnen tweeverdieners dubbel van profiteren. Hij noemt het ‘mesjogge’ dat mensen die betaald werk doen, daarvoor een vergoeding krijgen van de staat in de vorm van heffingskortingen.

Draagkracht

De overheid hoort naar draagkracht te belasten, vindt Teunissen. „ In 2005 heeft de voltallige Kamer plechtig verklaard dat het gezinsinkomen die draagkracht bepaalt. Het is stuitend dat in de belastingwetgeving hierbij niet wordt aangehaakt”, wijst hij op de manier waarop tweeverdieners worden belast, niet op gezinsinkomen maar individueel.

Bij gezinnen met een kostwinner, kan de partner die weinig of niets verdient ook profiteren van een heffingskorting, door middel van de overdraagbare algemene heffingskorting voor niet-werkende partners, in de volksmond aanrechtsubsidie. Deze regeling wordt echter sinds 2009 afgebouwd om in 2024 op nul uit te komen. Teunissen voert een rechtzaak tegen de staat over deze afbouw en wacht nog op een uitspraak van de Hoge Raad.

Debat

De hoogleraar rekende maatregelen door die in de stukken staan die staatssecretaris Wiebes (Financiën) afgelopen dinsdag naar de Kamer stuurde. De Tweede Kamer gaat aanstaande maandag in debat over het Belastingplan 2018 met de opvolger van Wiebes, Menno Snel van D66.