Nieuws/Financieel

Buskaartje Connexxion wordt duurder

Door Marcel van den Eng

De busritjes met Connexxion worden een kwartje duurder.

De busritjes met Connexxion worden een kwartje duurder.

foto DIJKSTRA BV

DEN HAAG - Wie vanaf volgend jaar een papieren kaartje wil kopen voor de bus in de regio’s Den Haag en op Voorne-Putten en Rozenburg moet daar meer voor betalen. Connexxion maakt het vervoersbewijs een kwartje duurder.

De busritjes met Connexxion worden een kwartje duurder.

De busritjes met Connexxion worden een kwartje duurder.

foto DIJKSTRA BV

Connexxion is momenteel bezig in alle bussen pinapparatuur in te bouwen. Ook betalen met de mobiele telefoon of andere vormen van contactloos betalen moeten tot de mogelijkheden gaan behoren. De vervoerders spraken eerder af vanaf 1 januari volgend jaar cash geld uit de bus te bannen om de veiligheid van chauffeurs te vergroten en overvallen te voorkomen.

Met het kwartje tariefsverhoging wil Connexxion de investering in de pinapparatuur terugverdienen. „Sociale veiligheid is een maatschappelijke opgave, waarbij de kosten door de vervoerder, de opdrachtgever en de reiziger zouden moeten worden gedragen. Daar komt bij dat in de regio’s Den Haag en Voorne-Putten het vervoer niet kostendekkend is”, aldus een woordvoerder. „We leggen er nu geld op toe en dat is een ongezonde situatie.”

Connexxion wil het liefst dat reizigers met een ov-chipkaart betalen of een papieren kaartje van tevoren kopen bij een van de verkooppunten. „Zo heeft de buschauffeur er geen omkijken naar.” Het papieren kaartje is ook bij de verkooppunten een kwartje duurder. „In de bus kan het ook gekocht worden, maar alleen door te pinnen omdat contant geld in de bus dus verdwijnt.”

In de provincie Zeeland is het tarief van het papieren kaartje al verhoogd. „Langzaam tonen steeds meer mensen daar begrip voor”, aldus de woordvoerder. Connexxion bekijkt per regio of een tariefsverhoging nodig is. De vervoerder is onder meer actief in de regio’s Arnhem-Nijmegen en Overijssel-Flevoland.

Lees meer over