Nieuws/Financieel
1370312
Financieel

Winst chipmaker TSMC daalt

HSINCHU (AFN) - Chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft zijn winst in het derde kwartaal zien dalen tot omgerekend zo'n 3 miljard dollar. Dat is 7 procent lager dan vorig jaar, maar hoger dan analisten hadden verwacht omdat het bedrijf drie maanden op rij met minder verkopen had gerapporteerd.

TSMC is 's werelds grootste maker van smartphonechips voor bedrijven als Apple, Samsung en Huawei. De markt voor smartphones doet het echter minder goed dan de afgelopen jaren. Consumenten houden hun mobieltjes langer.

Bovendien valt de verkoop van de nieuwe iPhone 8 tegen. Meer mensen dan verwacht wachten op de iPhone X, die in november op de markt komt. TSMC denkt daarom in het vierde kwartaal een omzetgroei van 11 tot 12 procent te halen.

Oprichter Morris Chang, die volgend jaar terugtreedt als topman, verwacht dat de omzetgroei over heel dit jaar rond de 10 procent uitkomt. De komende jaren komt die groei jaarlijks tussen de 5 en 10 procent uit. In 2016 was dat nog meer dan 12 procent.

TSMC investeert jaarlijks zo'n 10 miljard dollar in vernieuwingen, al gaat dat dit jaar al richting de 11 miljard dollar. Het bedrijf is een grote klant van de Nederlandse chipmachinemaker ASML.