Nieuws/Financieel
1370324
Financieel

'Drukke cijferdag op beurzen'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse effectenbeurs lijkt donderdag iets lager te beginnen. Ook de andere Europese beurzen openen naar verwachting zonder grote koersuitslagen. Beleggers verwerken de nieuwe recordstanden op Wall Street. Daarnaast wordt de handel gedomineerd door de resultaten van grote Europese bedrijven. Op het Damrak kwamen Unilever, Philips Lighting, Kas Bank en Sligro met cijfers naar buiten.

Met de recordstanden in het achterhoofd zullen beleggers mogelijk ook even stilstaan bij het feit dat het precies dertig jaar geleden is dat de beurzen wereldwijd een stevige duik namen tijdens Zwarte Maandag. De crash van 1987 zag het grootste dagverlies ooit voor de Dow-Jonesindex; groter dan tijdens de beurskrach in 1929, en groter dan tijdens de financiële crisis in 2008.

Ook Spanje staat in de schijnwerpers. De Catalaanse leider Carles Puigdemont moet donderdagochtend om 10.00 uur duidelijk maken of hij de onafhankelijkheid nou wel of niet heeft uitgeroepen. Doet hij dat niet dan dreigt de centrale regering het bestuur van Catalonië over te nemen.

Omzet

Levensmiddelenconcern Unilever realiseerde in het afgelopen kwartaal een omzet van 13,2 miljard euro. De onderliggende omzetgroei bedroeg 2,6 procent. Voor het gehele jaar wordt een onderliggende omzetgroei voorzien tussen 3 en 5 procent.

Bij het verlichtingsbedrijf Philips Lighting stonden de opbrengsten in het derde kwartaal nog altijd onder druk. Wel was er voor het eerst sprake van voldoende groei bij de led-divisie om de voortdurende krimp van de vergelijkbare omzet van conventionele verlichtingsproducten volledig te compenseren.

Groei

Groothandelsbedrijf Sligro boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan een jaar eerder. De groei was evenwel minder sterk als in het eerste halfjaar. Volgens Sligro speelde met name de minder goede zomer het bedrijf parten.

Aan het overnamefront liet Refresco weten in onderhandeling te zijn gegaan met de Franse investeerder PAI Partners over diens bod op de Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar. PAI legde onlangs een voorstel van 1,6 miljard euro op tafel, oftewel 19,75 euro per aandeel.

Resultaten

Ook de Duitse softwaremaker SAP en het Zwitserse farmaceutische concern Roche branchten de resultaten naar buiten. SAP schroefde zijn omzetverwachting op en Roche herhaalde zijn verwachtingen. Het Zweedse telecomconcern Tele2 krikte zijn winstverwachting voor dit jaar verder op. Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé kwam ook met cijfers.

De euro was 1,1799 dollar waard, tegen 1,1774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie stond vlak op 52,04 dollar en Brent steeg 0,1 procent tot 58,19 dollar per vat.