Nieuws/Financieel
1370661
Financieel

Fraude-onderzoek wijkverpleging

Leiden - Zorgverzekeraar Zilveren Kruis onderzoekt 86 gevallen van fraude in de wijkverpleging. Met de fraude zou zo’n 50 miljoen euro zijn gemoeid.

In twaalf gevallen heeft Zilveren Kruis aangifte gedaan. Daarnaast controleert de afdeling Materiële Controle tientallen dossiers op onrechtmatigheid. In dit geval gaat het om fouten in de nota’s die zijn ingediend, maar is er (nog) geen sprake van fraude. In deze gevallen gaat het er vooral om of alles administratief goed is gegaan. Zo kan het zijn dat zorg is gedeclareerd die bijvoorbeeld door de gemeente dient te worden betaald. Ook hier gaat het om tientallen miljoenen euro’s. Op jaarbasis geeft Zilveren Kruis tussen de 900 euro en 950 euro miljoen uit aan wijkverpleging.

De alarmbellen gingen onder meer rinkelen omdat diverse niet-gecontracteerde aanbieders ruim twee keer zoveel zorg leverden dan gecontracteerde aanbieders bij hetzelfde type patiënten. In sommige gevallen waren uitschieters te zien van vijf tot tien keer zoveel uren.

Ook merken ze bij Zilveren Kruis op dat veel zorg wordt gedeclareerd die niet voor vergoeding in aanmerking komt. Zo wordt regelmatig gemeld dat er wordt meegegaan om boodschappen te doen of het huis wordt schoongemaakt.

In 2015 is de vergoeding van de wijkverpleging opgenomen in de basisverzekering. Voor de aanspraak op wijkverpleging geldt dat een gespecialiseerd verpleegkundige dient te bepalen welke zorg wordt gegeven. De zorgverzekeraar ziet eveneens dat indicaties niet worden gesteld door deze zogenoemde niveau 5 wijkverpleegkundigen.