Nieuws/Financieel
1371154
Financieel

Uber maakt bezwaar tegen verlies vergunning

LONDEN (AFN) - Uber heeft formeel beroep aangetekend tegen het besluit van de Londense vervoersautoriteit Transport for London (TfL) om zijn vergunning voor taxivervoer in te trekken. Dat heeft een woordvoerder van Uber laten weten. In afwachting van de bezwaarprocedure mag het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp zijn diensten gewoon blijven aanbieden.

TfL besloot vorige maand de vergunning van Uber, die op 30 september afliep, niet te verlengen. De toezichthouder vindt dat het bedrijf een loopje neemt met de regels en daarmee onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan. Zo zou Uber verzuimd hebben ernstige incidenten te rapporteren en te weinig onderzoek doen naar de achtergrond van chauffeurs die het inschakelt.

Uber liet toen al weten dat het zich daar niet bij neer zou leggen. Dara Khosrowshahi, de nieuwe baas die pas het stokje heeft overgenomen van de omstreden mede-oprichter Travis Kalanick, is eerder deze maand in Londen geweest voor overleg met TfL-commissaris Mike Brown. Beide partijen noemden dat gesprek achteraf ,,constructief''.

Toezichthouder

Khosrowshahi is er evenwel nog niet in geslaagd de toezichthouder op andere gedachten te brengen. Uber hoopt dat dit alsnog lukt, maar had volgens de zegsman geen andere keuze dan formeel in beroep te gaan, omdat anders zijn app in Londen op zwart zou zijn gegaan.

Een justitiewoordvoerder in Londen liet weten dat de zaak waarschijnlijk op 11 december voor het eerst voor de rechter komt. Een dergelijke bezwaarprocedure kan maanden tot zelfs jaren in beslag nemen. Totdat er een definitief vonnis ligt, kunnen de circa 40.000 chauffeurs die Uber heeft rondrijden in de Britse hoofdstad gewoon hun werk blijven doen.