Nieuws/Financieel
1371170
Financieel

Column: Vertrouwen in zonnige toekomst

Het regeerakkoord is gereed, Rutte III heeft onder het motto ‘Vertrouwen in de Toekomst’ luid en duidelijk gesproken. De kersverse coalitiepartners presenteerden deze week ambitieuze plannen, die moeten bijdragen aan de economie, het historisch democratisch bewustzijn én het milieu.

Hun klimaatdoelstellingen zijn hoog gegrepen: in 2050 moeten we volledig klimaatneutraal wonen en werken. Geen fossiele brandstoffen meer, maar elektriciteit moet ons uiteindelijk volledig op de been helpen en houden, opgewekt door wind- en zonne-energie.

Dat betekent voor de komende jaren op alle fronten een flinke omschakeling, die vragen om grote investeringen. Een slimme vastgoedbeheerder is in dit geval op deze toekomst voorbereid. Het aanleggen van zonnepanelen is geen sinecure, maar daarmee sorteert u wel voor op de plannen van het nieuwe kabinet. Bovendien zijn panelen op het dak goed voor uw portemonnee: het aanbrengen van zonnepanelen op uw vastgoedbelegging is op meerdere fronten rendement verhogend.

Voor de snelle beslissers heeft Vadertje Staat een aangename meeval. De overheid voorziet bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren van een gunstige subsidie, genaamd de SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie). Dat geldt ook voor vastgoedbeheerders. Hiermee krijgt u een deel van de hogere kosten van het opwekken van zonnestroom vergoedt. Globaal komt het erop neer dat u de terugverdientijd van uw investering kunt halveren, van 15 naar 7,5 jaar.

Deze subsidieregeling heeft alleen wel een beperkte houdbaarheidsdatum. Het aanvragen van een subsidie kan nog tot 26 oktober aanstaande. Bovendien is de aanvraag, ondanks het vriendelijke voorlichtingsfilmpje, niet eenvoudig. Een adviseur kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in duurzame energie. Voor ons Nederlandse vastgoedfonds kozen wij voor Innax uit Veenendaal, maar in dit Google-tijdperk zijn andere specialisten binnen mum van tijd gevonden. Door te vertrouwen op hun expertise, ziet uw toekomst er geheid al ruim voor 2050 zonniger uit.

Frits Panhuyzen is algemeen directeur bij SynVest Asset Management in Amsterdam.