Nieuws/Financieel
1371181
Financieel

Claims drukken winst bij moederbedrijf Fokker

LONDEN (AFN) - Het Britse industrieconcern GKN, moederbedrijf van onder meer de Nederlandse fabrikant van vliegtuigonderdelen Fokker Technologies, heeft zijn winstambities voor dit jaar moeten bijstellen. Het bedrijf heeft te maken met onverwachte kosten als gevolg van twee claims, waarover het verder niet uitweidde.

Waar GKN voor dit jaar eerder nog een winststijging voorspelde van circa 10 procent, gaat het er nu vanuit dat het resultaat uiteindelijk maar iets boven dat van 2016 zal uitkomen. Dat komt vooral door de claims, waarvoor het bedrijf voorlopig een bedrag van in totaal 40 miljoen pond (45 miljoen euro) heeft ingeboekt.

Daarnaast verwacht GKN een aanzienlijke afschrijving te moeten doen op zijn lucht- en ruimtevaartactiviteiten in Noord-Amerika. Dat onderdeel kampt met slechte marktomstandigheden waarbij de prijzen flink onder druk staan. Het bedrijf noemt de behaalde resultaten in het derde kwartaal ,,teleurstellend'' en verwacht in de rest van 2017 nog geen structurele verbetering.

De verkoop van onderdelen aan autofabrikanten loopt wel prima, mede dankzij een aanhoudend sterke toename van de autoproductie in Europa. GKN profiteert daar naar eigen zeggen meer van dan zijn belangrijkste concurrenten. Keerzijde is dat ook de prijzen van materialen blijven oplopen.