Nieuws/Financieel

Somberheid over retail en banken

AFP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York liepen donderdag tegen kleine verliezen aan na de recordstanden van een dag eerder. Teleurstelling over de resultaten van de grootbanken JPMorgan Chase en Citigroup speelde het sentiment parten.

AFP

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1% lager op 22.841 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2% tot 2550 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,2% tot 6591 punten.

JPMorgan (min 0,9 procent) heeft afgelopen kwartaal kunnen profiteren van de stijgende rente en sterkere vraag naar kredieten. De inkomsten uit de handel in met name obligaties zijn daarentegen sterk gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Per saldo ging er 7 procent meer winst in de boeken dan een jaar eerder.

Citigroup

Citigroup (min 3,4 procent) zag de winst met 8 procent oplopen. Dat was met name te danken aan een eenmalige boekwinst op de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Zonder die meevaller zou de winst licht zijn gedaald, vooral door hogere kredietkosten. Branchegenoten Wells Fargo en Bank of America komen vrijdag met cijfers.

Retailer J.Jill klapte liefst 51 procent omlaag. De kledingverkoper heeft zijn financiële verwachtingen verlaagd en kreeg een aantal adviesverlagingen aan zijn broek. Maker van netwerkapparatuur Juniper Networks is eveneens somberder geworden in zijn prognoses en leverde krap 6 procent in.

Andere bedrijven die met cijfers kwamen waren Domino's Pizza en telecomreus AT&T. De uitbater van pizzatenten wist de verwachtingen van analisten te overtreffen, maar de koers ging toch 4 procent omlaag. AT&T kampte afgelopen kwartaal met diverse weergerelateerde storingen en heeft mede daardoor videoabonnees zien weglopen. Het aandeel AT&T dook 6,1%het rood.