Nieuws/Financieel

’Geen uitsluiting verzekering door big data’

Door Redactie DFT

TOALA OLIVARES, CRIS

De risico’s die verzekeraars inschatten op basis van big data, leidt niet tot onbetaalbare premies of het uitsluiten van mensen die een verzekering willen afsluiten.

TOALA OLIVARES, CRIS

Dat blijkt uit de Solidariteitsmonitor van het Verbond van Verzekeraars en Moneyview. In het onderzoek werden bijna 5 miljoen premies berekend voor 90.000 verschillende (fictieve) ‘maatmensen'. Het gaat om premies van de vijf meest voorkomende particuliere verzekeringen, zoals een WA-verzekering voor motorvoertuigen, een opstal- en inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Bij alle schade- en levensverzekering zijn de ‘maatmensen’ verzekerbaar. Iedereen heeft wat te kiezen, al hebben sommigen meer keuze dan anderen. Uit de monitor blijkt ook dat consumenten die ouder zijn of roken en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, een hogere premie betalen. Maar dit was ook al zo voor het big data-tijdperk.

In de monitor, die elk jaar wordt uitgevoerd, wordt gekeken of de verschillen tussen premies voor hoge en lage risico’s kleiner, groter of gelijk blijven. Met big data-analyses kunnen verzekeraars een steeds beter beeld krijgen van de risico’s. „Daardoor kunnen – in theorie – de uitersten steeds verder uit elkaar worden gedreven, waardoor bepaalde groepen verzekerden in de toekomst niet meer worden geaccepteerd of alleen tegen zeer hoge premies”, aldus het verbond.