Nieuws/Financieel
1371335
Financieel

Column: Wall Street zet opmars door, AEX consolideert

undefined

"Europa laat wat consolidatie zien momenteel maar de kans op een vervolg omhoog blijft groot na de uitbraak van vorige week. Wall Street blijft sterk, laat amper wat correctie zien en blijft nieuwe All Time Highs aan elkaar rijgen. Aan het einde van de week krijgen we vooral via de banken de kwartaalcijfers binnen hetgeen mogelijk voor een nieuwe impuls omhoog kan zorgen ..."

Marktoverzicht

Het wachten op de Catalaanse premier Carles Puigdemont zit erop, gisteren kwam hij met zijn verklaring en zag af van het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonia. Hij wil nu ook onderhandelen met de Spaanse regering. Op zich goed nieuws want grotere problemen worden hierdoor vermeden en daardoor gebeurde er ook niet zoveel op de beurzen de afgelopen dagen. Men wacht liever af wat de echte uitkomst zou worden en die valt nu dus mee.

Wall Street trok zich daar natuurlijk niet zoveel van aan want alle indices zetten daar weer nieuwe toppen neer intraday waardoor de trend nog maar eens een bevestiging krijgt, die blijft omhoog gericht. Voorlopig zijn er nog geen signalen dat het op Wall Street plots veel slechter zal gaan want als we naar de grafieken kijken zien we nergens weerstand. Een situatie als deze kregen we ook eind jaren '90, toen kon Wall Street ongestoord verder omhoog en dat maanden na elkaar. Of dat nu weer zo zal uitpakken weten we niet maar de vergelijking met toen is aan het toenemen.

Vooral door dat nu alle sectoren, alle segmenten van BIG tot SMALL caps volop meedoen aan de stijging. Er zijn nog tal van aandelen die nog maar net met de inhaalrace zijn begonnen waardoor er nog veel meer in het vat lijkt te zitten. Beleggers wachten nu in eerste instantie de kwartaalcijfers af en die zullen er naar het schijnt goed uitzien. Wal-Mart bijvoorbeeld gaf gisteren al aan om voor 20 miljard aan eigen aandelen in te kopen en zei meteen dat de verwachtingen omhoog kunnen worden bijgesteld, het aandeel won meer dan 4% op dat nieuws.

De markt wacht nu op de eerste kwartaalcijfers die vanaf donderdag binnen stromen op Wall Street, het zijn vooral enkele grote banken die aan het einde van de week met cijfers komen (Citigroup, JP Morgan, Bank of America en Welsh Fargo). Hoe dan ook meteen een belangrijke sector waar beleggers een zicht op krijgen. Ook kijken beleggers naar het verloop van de euro die weer wat aan het oplopen is.

We blijven voor onze leden voorlopig long waar we in verschillende indices zitten, er is nog geen enkele reden om uit te stappen. We proberen wat te schuiven met de doelen en de stops tussendoor. We houden onze leden op de hoogte uiteraard en u kunt de info inzien door lid te worden. Voor meer analyses bezoek ook onze website www.usmarkets.nl

Wall Street

De S&P 500 kon de weg omhoog weer vinden gisteren (dinsdag) om net onder de hoogste stand ooit de sessie af te sluiten, de index blijft hoe dan ook op koers om snel nieuwe toppen neer te zetten. We letten nu eerst op de 2552 punten ofwel de hoogste stand ooit die afgelopen donderdag werd bereikt als eerste doel, de volgende doelen worden dan de 2570-2575 en zelfs mogelijk snel de 2600 punten. Door dat de index boven een redelijk zware weerstand wist te breken zien we in feite maar weinig hindernissen hogerop waardoor de index in feite vrij spel krijgt aan de bovenkant. Steun zien we nu in eerste instantie rond de 2535 punten, later de 2520 en de 2500 punten.

Met een nieuwe All Time High notering rond de 22.850 punten gisteren intraday behaald sluit de Dow Jones de sessie af op 22.830 punten wat op slotbasis ook een All Time High is. Zo komt de Dow Jones snel dichter bij de nieuwe mijlpaal 23.000 punten die nu binnen handbereik ligt, we hebben daar denk ik nog 1 of 2 plusdagen voor nodig om dat nieuwe doel te bereiken. Na de consolidatie die 3 dagen duurde zou er nu dus een vervolg omhoog op gang kunnen komen, we wachten af en bekijken het per dag. De Dow Jones is in ieder geval mooi uitgebroken boven een belangrijke weerstand en krijgt nu dus vrij spel omhoog tot het moment dat er een draai komt op de beurzen. De volgende doelen voorzie ik rond de 23.000, de 23.250 en de 23.500 punten. Zo'n fase kan best lang aanhouden weten we uit het verleden, er is eigenlijk nergens weerstand meer te zien op de grafiek. Steun nu eerst de 22.600 met later de 22.400 en de 22.180 punten (oude top).

Ook voor de Nasdaq liggen er nog altijd mooie kansen aan de bovenkant. De Nasdaq die via een uitbraak nu al meerdere keren nieuwe All Time Highs neer weet te zetten deed dat opnieuw intraday maar het slot bleef de index daar net onder (6.587 punten), de intraday top lag op 6608 punten. Zo blijft het koersdoel 6675-6700 binnen bereik, we zien het koersdoel op de grafiek door de lijn over de toppen. Steun nu eerst de 6461 punten waar de oude top uitkomt, pas onder die 6461 punten kan het er snel minder goed uit voor wat betreft de Nasdaq.

Europa

De AEX blijft via een consolidatie fase liggen tussen de 540 en de 543 punten, de index moest na een sterke start van de week waar de AEX tot 543 punten wist te geraken wat inleveren om zowel maandag als dinsdag net boven de 541 punten af te sluiten. Weerstand verwacht ik nu eerst rond die 543 punten, als de AEX daar boven uit kan breken voorzie ik een verdere stijging richting eerst de 548 en later de 553-555 punten. Steun blijft hoe dan ook de oude top die rond de 538 punten wacht, pas als de AEX onder deze belangrijke steun zakt kan het verder omlaag hetgeen ik gezien de omstandigheden niet zo snel verwacht. Voorlopig blijft ik dan ook bullish wat betreft de AEX index. Enkele sectoren blijven nog wat achter momenteel, de financiële waarden moeten nog wat beter voor de dag komen terwijl Shell via een sterkere olieprijs nog verder omhoog kan. Als de AEX goed blijft presteren dan kan de index gestaag verder omhoog richting het doel 565-567 punten.

De DAX blijft nu al een paar dagen hangen rondom de topzone 12950-13.000 punten, de index zette maandag intraday al bijna de 13.000 punten op het bord (12.997) maar moest daarna wat terug. Weerstand blijft in eerste instantie de hoogste stand ooit ofwel net onder de 13.000 punten, als de DAX boven deze nieuwe mijlpaal weet te geraken dan kan de index bouwen aan een nieuwe fase omhoog met doelen rond de 13.150 en de 13.250 punten. Steun nu de 12.925-12.950 punten, later de 12.800 en de 12.650 punten maar dan moet het sentiment wel draaien naar negatief hetgeen ik voorlopig nog niet verwacht. De kans op een uitbraak met nieuwe toppen is momenteel groter dan dat de DAX snel in de problemen komt maar in feite zitten we nu nog met die dubbele top, er zal snel een keer een beslissing moeten komen.

Brent olie

De olie (Brent) herpakt zich duidelijk maar eerst moet de Brent nog tot boven de 57,5 dollar zien te geraken om verder door te stoten richting de top die op 59-60 dollar wacht. Als het lukt om deze 2 weerstanden te doorbreken dan ligt de weg open richting de 60-65 dollar zone waar we de olie al lange tijd niet meer hebben gezien. Steun nu duidelijk de 55 dollar, later mocht het weer slechter gaan met de olieprijs hetgeen ik niet verwacht dan kan de Brent richting de 53,5 dollar waar de volgende steun wacht. Vandaag krijgen we zoals elke woensdag de wekelijkse olievoorraden uit de VS, altijd belangrijk voor het verloop, die cijfers krijgen we om 16:30 binnen.