Nieuws/Financieel
1373268
Financieel

Wall Street wisselend, tech onderuit

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York laten woensdag halverwege de handelsdag een wisselend beeld zien. De Dow-Jonesindex staat op winst, maar de brede S&P 500 bleef vrijwel vlak en techbeurs Nasdaq ging omlaag. Vooral technologiefondsen doken in het rood.

De Dow noteerde tussentijds een winst van 0,3 procent op 23.912 punten. De S&P kwam nauwelijks van zijn plaats op 2625 punten. De Nasdaq leverde 1,1 procent in tot 6840 punten.

Beleggers verwerkten een nieuwe raming voor de economische groei in de Verenigde Staten, die in het derde kwartaal met 3,3 procent steeg. Ook waren er beter dan verwachte cijfers over de voorlopige woningverkopen.

Belastinghervormingen

Langverwachte belastinghervormingen worden ook in de gaten gehouden. Die zijn inmiddels aanbeland in de Senaat. Daar kregen de plannen dinsdag steun van een nipte meerderheid in de begrotingscommissie. Donderdag wordt naar verwachting door de volledige Senaat gestemd. De plannen behelzen onder meer belastingverlagingen voor bedrijven.

Bij de bedrijven op Wall Street pakten beleggers in techfondsen hun winst. Aandelen als Apple, Facebook, Nvidia, Qualcomm, Alphabet, Amazon, Netflix en Twitter werden tot 5,4 procent lager gezet.

Axalta

Verfmaker Axalta kan op een plus van ruim 3 procent rekenen. Het bedrijf zou een akkoord naderen met de Japanse branchegenoot Nippon Paint dat het bedrijf wil inlijven. AkzoNobel sprak eerder ook met Axalta over een samensmelting.

Fastfoodketen Chipotle deed het iets beter (plus 3,1 procent) na het bericht dat oprichter Steve Ells een stap opzij doet als topman van het bedrijf. Hij gaat verder als voorzitter. Het bedrijf is onder zijn leiding niet volledig hersteld van de naweeën van een crisis rond een E.coli-uitbraak in 2015.

Tiffany

Verder kwamen nog enkele bedrijven met cijfers naar buiten. Juweliersketen Tiffany liet beter dan verwachte resultaten zien, maar werd desondanks 0,2 procent minder waard. Ook chipbedrijf Marvell Technology presteerde beter dan verwacht en kwam bovendien met vooruitzichten die beter waren dan analisten hadden voorzien. Dat aandeel verloor evenwel 3,6 procent.

De euro was 1,1856 dollar waard, tegen 1,1862 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper tot 57,02 dollar per vat. Ook Brentolie werd minder waard. Een vat daalde 1,2 procent in waarde en kostte 62,82 dollar.