Nieuws/Financieel
1373521
Financieel

Euronext koopt met Ierse beurs een kleine vis

Amsterdam - Euronext, de eigenaar van de effectenbeurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon, koopt de 224 jaar oude Ierse beurs. Een grote deal is het niet, wel één met een grote symbolische waarde.

Euronext telt €137 miljoen neer voor de Irish Stock Exchange, dat vooral een rijk verleden heeft. Er zijn momenteel 56 noteringen in Dublin, waar de hoofdindex ISEQ 20 er twintig voor zijn rekening neemt. In de 20e eeuw telde Ierland nog meerdere beurzen en genoteerde bedrijven, maar tot enkele jaren geleden liep dat terug, onder meer toen de ISE tijdelijk in bezit was van de London Stock Exchange (LSE), een situatie die tot 1995 duurde. Een aantal beursschandalen hielp daarna ook niet. Sinds 2014 gingen er echter weer tien bedrijven naar de beurs, en keerde het sentiment.

De totale waarde van alle aandelen van de 56 noteringen is €125 miljard. Ter vergelijking, Euronext heeft op zijn andere vier beurzen 1300 noteringen van bedrijven, ter waarde van €3,6 biljoen.

Desalniettemin schetst een zakenbankier de overname als een goede deal, omdat die weer enige schaal toevoegt.

Dublin is ook een van de populairste effectenmarkten voor investeringsfondsen, waaronder indextrackers van Amerikaanse uitgevers. Daarnaast worden er veel obligaties uitgegeven.

Euronext-topman Stephane Boujnah, een voormalig zakenbankier en dealmaker, kwam twee jaar geleden binnen met ene agenda om overnames te gaan doen. Euronext greep een paar keer mis de afgelopen kwartalen, onder meer bij LCH.Clearnet en energie- en grondstoffenhandelsplatform Trayport. Voor beide had het ruim een half miljard over. Alleen valutahandelaar Fastmatch (€140 miljoen) mag wordne geteld als serieuze overname die wel lukte.

Boujnah zei eerder dit jaar dat hij tot €1,5 tot 2 miljard ter beschikking heeft aan cash en met name krediet om overnames te doen. Die moeten dan aan één van twee criteria voldoen: „Ze moeten onze inkomsten diversificeren, of passen binnen ons federale Euronextmodel.”

Euronext staat sinds 2014 weer op eigen benen, nadat het lange tijd ondersneeuwde bij de Amerikaanse eigenaren van de beurs van New York, de NYSE. Sind sdat moment heeft het geprobeerd schala te vinden door andere Europese beurzen aan haar federale model toe te voegen. Dat model houdt de facto in dat elk land zijn eigen beurs heeft, maar dat achter die beurzen één organisatie schuilgaat. Tot op heden leek er weinig interesse, maar in Dublin ziet men Brexit en de mogelijke verzwakking van de positie van LSE als goed moment om zich aan te sluiten.

De verkopende aandeelhouders van de ISE zijn een vijftal Ierse beurshandelaren.