Nieuws/Financieel

Omzet uitzendbranche stijgt verder

Door ANP Producties

DEN HAAG (AFN) - In het derde kwartaal van het jaar hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 1 procent meer omgezet dan in het kwartaal ervoor. De stijging is minder groot dan in de voorgaande periode, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Ook het aantal uitzenduren nam in het derde kwartaal opnieuw toe. Het aantal uitzenduren in langlopende contracten, zoals detachering en payrolling, steeg met 0,4 procent in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal was de stijging 2,6 procent.

Deze uitzenduren zijn sinds 2012 nagenoeg onafgebroken toegenomen, merkt het statistiekbureau op. Het aantal uren in kortlopende contracten nam eveneens met 0,4 procent toe in het derde kwartaal. Ook deze toename is kleiner dan in het voorgaande kwartaal, toen met 4,6 procent de grootste stijging in bijna zeven jaar werd gerealiseerd.

Vast dienstverband

Het aantal banen groeide in het derde kwartaal met 51.000 ten opzichte van het tweede kwartaal. De laatste vier kwartalen kwamen er telkens meer dan 50.000 banen bij. Hierdoor is de toename ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder 223.000. De grootste banengroei trad, met 80.000, opnieuw op bij de uitzendbureaus.

Verder was de stijging op jaarbasis van het aantal werknemers met een vast dienstverband de grootste sinds begin 2009. Het aantal vacatures is in het derde kwartaal met 9000 gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.