Nieuws/Financieel
1374111
Financieel

Bitcoin maakt nieuwe duikvlucht

Na het stevige herstel in de ochtenduren deden beleggers de bitcoin donderdagmiddag weer massaal van de hand.

De digitale munt, die dinsdag voor het eerst boven de $10.000 kwam en daarna bijna direct door wist te stoten naar de $11.000, kelderde woensdagavond met 21% tot iets boven $9000.

Na het snelle herstel in de ochtend dook de bitcoin in de middag weer omlaag en noteerde even na drie uur weer net boven de $9000. De digitale munt krabbelde donderdagavond op tot $9700.

De abrupte verkoopgolf hing volgens kenners samen met 'hoogtevrees', waarbij beleggers in de munt bang zijn voor koersdalingen, verkopen en daarmee een kettingreactie op gang brengen. Coinbase, een van de grootste bitcoinhandelsplatformen, constateerde de hoogste activiteit ooit op zijn systeem.

Begin dit jaar kostte de cryptomunt nog zo'n $1000. Halverwege juli werd een stevige opmars ingezet toen de koers van de munt rond de $2000 lag.

Omdat er steeds meer aandacht voor bitcoin kwam, stapten er ook meer speculanten in en ging de koers met horten en stoten verder omhoog. Steeds meer bedrijven uit de traditionele financiële sector gaan zich op de bitcoin richten. Critici noemen de digitale munt echter een bubbel en waarschuwen dat die elk moment kan barsten.

In Nederland waarschuwden minister Wopke Hoekstra (Financiën) en toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) voor de risico's van de bitcoin. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt zelfs dat de bitcoin verboden moet worden.