Nieuws/Financieel
1374179
Financieel

Philip Morris maakt herstart in Bergen op Zoom

De nieuwe productielijn van Philip Morris in Bergen op Zoom.

De nieuwe productielijn van Philip Morris in Bergen op Zoom.

Bergen op Zoom - De fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom leeft weer helemaal op door de rookloze tabaksproducten.

De nieuwe productielijn van Philip Morris in Bergen op Zoom.

De nieuwe productielijn van Philip Morris in Bergen op Zoom.

In 2014 stopte Philip Morris hier met de productie van sigaretten. Ongeveer 1200 mensen raakten hun baan kwijt. Maar vandaag opent de fabriek twee nieuwe productielijnen voor de Iqos, het nieuwe ’minder schadelijke’ rookloze product van de sigarettenfabrikant waarmee het de wereld wil veroveren. ,,We stonden sinds 2014 op een waakvlam, iedereen dacht dat we langzaam uit zouden gaan. Maar nu zijn we ineens een innovatieve fabriek’’, zegt fabrieksdirecteur Ad Reijnen. ,,Fantastisch. We nemen 135 mensen extra aan. Straks werken er, inclusief de logistiek, weer 700 mensen in Bergen op Zoom. Wie had dat een tijdje geleden gedacht?”

De opleving van Bergen op Zoom heeft alles te maken met het succes van de Iqos. Sinds twee jaar heeft Phillip Morris het roer omgegooid. Op termijn gaat de stekker uit de nog steeds financieel lucratieve (ongeveer $10 miljard winst per jaar) sigarettenbusiness. In 2025 moet minstens 30% van de omzet gehaald worden uit het nieuwe Iqos, het rookloze product waarbij tabak niet wordt verbrand, maar wordt verhit. ‘Heat not burn’ in termen van Philip Morris.

De sigarettenfabrikant bouwde hier voor een fabriek in Bologna en dacht daar jaren mee vooruit te kunnen. Maar Iqos gaat hard. ,,In Japan, waar Iqos nu een jaar overal verkrijgbaar is, gebruikt 15% van de rokers het inmiddels’’, zegt Peter van den Driest, baas van Philip Morris Benelux. Meer dan 3,7 miljoen rokers zijn, volgens hem, er op overgestapt. ,,Dagelijks komen er 8000 bij.’’

,,Toen de capaciteit in Bologna te krap bleek, hebben we snel geschakeld’’zegt directeur Reijnen. ,,Het hoofdkantoor trok er €80 miljoen vooruit en binnen een jaar hebben we nu twee nieuwe productielijnen staan.’’

In Bergen op Zoom worden de tabaksvelletjes gemaakt, die om de tabak wordt gewikkeld die in de Iqos wordt gestopt. Een uiterst en accuraat en technisch hoogstaand werkje, volgens Reijnen. ,,Je wilt een waardig alternatief voor de sigaret bieden en dan moet elke teug er op lijken. Die velletjes, cast leaf genaamd, zijn uiterst belandgrijk voor de smaak.’’

Het is op zijn minst vreemd om een sigarettenfabrikant te horen opkomen voor de volksgezondheid. Maar in de zienswijze van Philip Morris, dat met Marlboro het grootste sigarettenmerk ter wereld heeft, kan dat. Jarenlang wilden de sigarettenfabrikanten er niet aan dat hun producten levensgevaarlijk zijn. Maar nu dragen ze dat het zelf uit. ,,Roken is erg ongezond’’ roepen ze in koor.

,,De schadelijke effecten van het roken komen vooral vrij door het verbranden van tabak’’, zegt Van den Driest. ,,We richten op ons de 1 miljard rokers in de wereld. En de drie miljoen in Nederland. Als zij overgaan op Iqos is er een aanzienlijke gezondheidswinst te behalen, omdat het gebruik 90% minder schadelijk is.

Veel deskundigen betwijfelen de bevindingen van de tabaksindustrie. RIVM en andere gezondheidsorganisaties onderzoeken de mogelijk schadelijke effecten van de alternatieve rookwijze. ,,Prima laat iederen het maar onderzoeken. Wij zijn overtuigd van ons product’’, zegt Van den Driest.