Nieuws/Financieel
1375368
Financieel

Akkoord OPEC: minder olieproductie

De OPEC-leden hebben overeenstemming bereikt over verlenging van de eerder opgelegde productiebeperking tot eind 2018.

Redactie DFT

Donderdagmiddag meldde het oliekartel van veertien landen hierover een akkoord. De vorige overeenkomst liep tot maart 2018. Die wordt met negen maanden verlengd, zo meldden de landen bijeen in Wenen.

Niet-OPEC-lid Rusland sluit zich er als grootproducent bij aan. Maar het land zocht een mogelijkheid om begin volgend jaar desgewenst uit deze deal te stappen, mocht het met de verkiezingsstrijd nodig worden.

Voor het akkoord liep de prijs van ruwe olie op, erna noteerde Brentolie 0,4% verlies, WTI-olie zakt met 0,4%. De markt wacht nog op de persconferentie en weegt ieder woord.

De prijs nam afgelopen maanden juist sterk toe. Het akkoord veroorzaakt volgens analisten mogelijk nu enige winstneming bij beleggers omdat de olieprijs op veel marktgeruchten was gestegen.

Kwakkelen

Het offensief van de staten die olie oppompen moet de kwakkelende sector stutten. Voor de langere termijn worden echter geen grote prijsverhogingen verwacht. ABN Amro verwacht voor volgend jaar een stijging naar $75 per vat van 150 liter Brent.

Niet-OPEC-leden onder leiding van Moskou, dat zelf tot nu toe 300.000 vaten per dag minder verkoopt, schroefden dit jaar hun uitstroom ook drastisch terug. Terwijl landen als Venezuela, Libië en Algerije door onlusten en interne problemen de kraan dichter deden. Voor Libië en Nigeria worden uitzonderingen gemaakt, waarmee zij het akkoord steunen.

Beperkte prijsstijgingen

OPEC-aanvoerder Saudi-Arabië, de grootste producent, meldde dat nog veel dieper snijden in de olie-uitstroom momenteel niet nodig is. Eerder bleven de prijzen na een productiebeperking door het kartel beperkt.

Volgens United Consumers, een belangenvereniging van Nederlandse automobilisten, in een eerdere verklaring zal de stijging van de prijzen aan de pomp voorlopig gering blijven.

De gewenste voorraadniveaus, met weinig verschil tussen vraag en aanbod, zijn ondanks het eerdere productieakkoord niet bereikt, aldus Saoedi-Arabië donderdag. Ook daarom zijn grote uitschieters in prijzen niet te verwachten.

De vraag neemt al niet extreem toe, terwijl er nog veel olievoorraad is en auto’s steeds zuiniger zijn of overstappen op batterijtechnologie. Ook in andere sectoren wordt steeds minder ruwe olie verwerkt door vernieuwingen.

Krimp

Cruciaal voor de huidige prijs bleef volgens handelaren de rol die Rusland als niet-OPEC-lid de komende tijd mag blijven spelen. Donderdagmiddag voegden de Russen zich bij de vergadering in Wenen en steunden het akkoord.

Het kartel OPEC, dat eerder intern verdeeld opereerde, zoekt daarnaast nadrukkelijk toenadering tot andere olieproducenten om de olieprijs te controleren. In het verleden schonden OPEC-leden doorlopend eerder gemaakte afspraken en de groep zoekt steun.

Tegelijkertijd spelen speculanten in de oliewereld een grote rol, mikkend op een toekomstige vraag- of aanbodwijziging, die wel voor een kortetermijnstijging kunnen zorgen.

Deal nodig

Op de achtergrond is een grotere machtsstrijd gaande binnen de energiesector. De Verenigde Staten is niet betrokken bij deze deal. Stijgt de prijs van ruwe olie te snel, dan geeft het kartel meteen ruimte aan producenten in relatief goedkope schalie uit de Verenigde Staten, vreest Rusland. Tientallen producenten maken zich op om weer aan de slag te gaan. Iran noemde mede daarom in de ochtend een prijs van $60 per vat toereikend voor het land.