Nieuws/Financieel
1380436358
Financieel

CPB: economie krijgt harde dreun door coronavirus

Den Haag - De Nederlandse economie wordt hard geraakt door de coronacrisis. Een recessie is onvermijdelijk en de kans is groot dat de economie dit jaar een hardere klap krijgt dan in de vorige crisis.

De economie zal naar verwachting van het Centraal Planbureau (CPB) dit jaar krimpen met in elk geval 1,2 procent en in het slechtste geval zelfs met 7,7 procent. In het donkerste scenario krimpt de economie ook in 2021 nog met 2,7 procent en loopt de werkloosheid op richting 10 procent, in het beste geval veert de economie in de zomer alweer op.

Dat blijkt uit de scenario's die het CPB schetst over de gevolgen van de virusuitbraak van de economie. Hoe hard de economie wordt geraakt, hangt af van hoe lang de strenge maatregelen die nu worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan in stand blijven. Een recessie is onvermijdelijk, zegt het planbureau. Welk scenario het meest waarschijnlijk is, kan het CPB niet zeggen.

Het CPB gaat ervan uit dat de ’contactmaatregelen’ waar we nu mee te maken hebben in elk geval nog drie maanden in stand blijven. In het donkerste scenario zal dat zelfs twaalf maanden zijn.

Het is volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp mogelijk om twaalf maanden het huidige economische steunpakket in de lucht te houden. „Dat is het goede nieuws van deze analyse”, zegt hij. De staatsschuld zal in dat geval volgend jaar met ’150 tot 200 miljard euro’ oplopen richting 75 procent van het nationaal inkomen. Dat ’blijft te dragen’, concludeert Hasekamp. Voor deze crisis was de stond de staatsschuld op 49 procent.

Onzekerheden

Het planbureau stipt aan dat er heel veel onzekerheden zijn voor het verloop van deze crisis. Dat hangt af van het verloop van de pandemie, maar ook van de effectiviteit van het economische steunpakket dat het kabinet nu in elkaar aan het zetten is.

De coronacrisis is volgens Hasekamp dan ook uniek in zijn soort. „Het komt volstrekt van buiten: dit is geen economische, maar een gezondheidscrisis. Het speelt bovendien wereldwijd, dat was tijdens de financiële crisis wel anders. En het is een combinatie van aanbod- en vraagschok. Hele sectoren zijn stilgelegd, dat is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen.”

Het is ook deels gissen naar het effect op de economie van alle maatregelen die het kabinet in het openbare leven heeft genomen. „Het op deze manier tot stilstand komen van delen van de economie is niet eerder vertoond”, schrijft het CPB. Zo zijn er sectoren zoals horeca en evenementen die compleet stilliggen. Maar er zijn ook bedrijven die niet worden gesloten, maar toch bijna geen aanloop meer hebben, zoals de reisbranche en benzinestations.

In de podcast Kwestie van Centen schetst Martin Visser de mogelijke scenario’s mochten we in een recessie terechtkomen. Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.