Nieuws/Financieel
1381384289
Financieel

ASML overtreft eigen omzetverwachting

ASML heeft in het laatste kwartaal van 2020 beter gepresteerd dan de eigen verwachtingen. Dat komt naar voren uit de resultaten die de chipmachinefabrikant woensdag voorbeurs heeft gepubliceerd.

De omzet kwam in het voorbije kwartaal uit op €4,3 miljard. ASML had zelf rekening gehouden met een omzet van €3,6 tot €3,8 miljard. Analisten gingen in doorsnee uit van €3,7 miljard. Ook de brutomarge bij het bedrijf uit Veldhoven viel in het afgelopen kwartaal met 52% hoger uit dan de eigen verwachting die uitging van ongeveer 50%.

Over het gehele jaar behaalde ASML een omzet van €14 miljard. De nettowinst bedroeg vorig jaar bijna €3,6 miljard tegen €2,6 miljard in 2019.

"ASML stelt niet teleur"

DFT-verslaggever Wouter van Bergen over de cijfers:

Het aandeel ASML is sinds het derde kwartaal met 25% gestegen, dus het moest vandaag erg sterke cijfers presenteren om niet teleur te stellen. Daar is het in geslaagd met een omzet van €4,3 miljard over het laatste kwartaal van 2020, meer dan 10% boven de gemiddelde verwachting van analisten. Daarmee komt de omzet voor het hele jaar op een haar na op €14 miljard uit bij een winst van €3,6 miljard en een marge van 50%.

Ook in de komende jaren kan ASML rekenen op een sterke markt, bleek vorige week al uit bemoedigende geluiden van ASML’s grote klanten, de chipmakers Samsung en TSMC. Die lieten de markten weten dat ze ook dit jaar diep in de buidel zullen tasten om te investeren. Daardoor is de verwachting dat het eerste kwartaal van 2021 vergelijkbare omzetcijfers zullen opleveren als het laatste van het afgelopen jaar.

Volg @woutervanbergen op Twitter.

ASML profiteert van de grote vraag naar apparatuur voor thuiswerk tijdens de coronapandemie, zoals smartphones en laptops. Dat stuwt de vraag naar chips die in die producten zitten. Het bedrijf verwacht dat ook dit jaar grote klanten als TSMC, Intel en Samsung daarom meer behoefte zullen hebben aan de geavanceerde machines van ASML om die chips te kunnen maken.

„In 2021 verwachten we opnieuw een jaar van groei door een sterke vraag naar processoren en aanhoudend herstel bij geheugenchips. De uitrol van digitale infrastructuur en de doorgaande technologische innovatie in de consumentenmarkt, de autosector en de industrie jaagt de vraag naar al onze producten aan”, zegt ASML-topman Peter Wennink.

Wennink heeft eerder al gezegd te hopen dat onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wat meer internationaal overlegd zal worden. Op een grotere omslag in het Amerikaanse beleid richting China durfde hij nog niet te rekenen.

Eerder bleek namelijk dat de Amerikanen liever niet hebben dat ASML zijn hypermoderne EUV-machines naar China exporteert. Voor de uitvoer van die apparaten naar China kreeg ASML geen Nederlandse exportvergunning. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. ASML verkocht vorig jaar 31 EUV-systemen. Inmiddels heeft het bedrijf de mijlpaal van 100 verscheepte EUV-machines bereikt.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd