Financieel/Geld
1382551152
Geld

Webshop-oplichter krijgt 4,5 jaar cel

Lelystad - Een 43-jarige man uit Blaricum moet 4,5 jaar de cel in wegens oplichting van ruim 150 mensen via webshops. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald. In veel gevallen maakte hij de gedupeerden vele honderden euro’s afhandig.

In een half jaar tijd harkte de man tienduizenden euro’s binnen zonder ooit iets te leveren. Hij is al eerder veroordeeld tot forse celstraffen voor soortgelijke misdrijven.

De Blaricummer bood spullen aan op webshops, zoals witgoed. Als de klanten hun bestelling hadden gedaan, hield hij ze met smoezen over bezorgproblemen of verhuizingen aan het lijntje. Uiteindelijk verdween de website en hadden de gedupeerden het nakijken.

’Gewetenloos’

De man wilde doen geloven dat hij met de beste bedoelingen een webshop was gestart, die aanvankelijk goed liep, maar hem daarna boven het hoofd is gegroeid. De rechtbank ging daar niet in mee en noemt zijn praktijken „gewetenloos en geraffineerd.”

Dat de man al eerder veroordeeld werd en toch doorging met „liegen en bedriegen” maakt hem volgens de rechtbank een „hardnekkige recidivist die niet wil leren van zijn fouten.”

De rechter bepaalde tevens dat de man vijf jaar lang geen onderneming mag besturen.