Nieuws/Financieel
1383360764
Financieel

Op de beursvloer

Chips in trek op sterke beurs

Beleggers in Nederlandse aandelen hebben een prachtige dag achter de rug, dankzij positief bedrijfs- en economisch nieuws. Het nog altijd uitblijven van een akkoord over nieuwe coronasteun in de VS kon de sfeer niet verpesten. Vooral ASMI en Besi deden goede zaken.

De AEX sloot 1,3% hoger op 567,2 punten. De AMX ging 0,9% vooruit naar 849,8 punten.

Elders in Europa was de stemming minder uitbundig. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 wonnen respectievelijk 0,7%, 0,1% en 0,7%.

Bij sluiting van de Europese beurzen had de Dow Jones-index 0,4% en de Nasdaq-index 1% gewonnen.

De voortgaande koersstijgingen schrijft beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger allereerst toe aan optimisme over het cijferseizoen. „Onder meer Samsung en chipproducent NXP kwamen de afgelopen paar dagen met meevallende berichten naar buiten. De koersdoelen en winsttaxaties voor bedrijven zijn de laatste tijd ook naar boven aangepast, wat wel betekent dat de lat hoger is gesteld. Ik denk wel dat veel CEO’s in hun vooruitzichten slagen om de arm zullen houden, vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen.”

Zwanenburg wijst voorts op de per saldo meevallende economische berichten van de laatste tijd. „De vertrouwensindicatoren zijn over het algemeen goed. Vanochtend kwam er ook een mooi cijfer over de Chinese dienstensector naar buiten.”

Directeur Cees Smit van Today's Beheer is minder positief. „Het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe, er is geen duidelijkheid over de Brexit en de Amerikaanse verkiezingen zorgen voor onzekerheid. Ik blijft ook sceptisch over de verhalen over nieuwe stimulering in de VS. Er is nog steeds geen deal en het genoemde bedrag van $1200 per hoofd is ook niet echt hoog. Maar beleggers hebben vooral oog voor het goede nieuws, zoals een beoogde grote overname door chipproducent AMD.”

Ook Zwanenburg heeft weinig vertrouwen in een spoedig akkoord over extra steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie. „Donald Trump gooide de boel begin deze week op slot om vervolgens toch weer met andere geluiden naar buiten te komen. De kemphanen staan zo fel tegenover elkaar, dat ik niet denk dat er snel overeenstemming wordt bereikt.”

Shell kijkt weer omhoog

In de AEX eindigde ASMI met een vooruitgang van 3,2% aan kop. De toeleverancier aan de chipsector profiteerde van de positieve berichten vanuit de chipsector en een adviesverhoging naar kopen door Kepler Cheuvreux.

Prosus steeg 3,1%. Donderdag verloor de techinvesteerder nog terrein, doordat de Amerikaanse regering overweegt zijn veruit belangrijkste deelneming Tencent aan te pakken. KPN volgde met een vooruitgang van 2,8%.

RD Shell klom 1,9% en vervolgde daarmee het herstel vanaf het eind vorige week bereikte dieptepunt in ongeveer vijfentwintig jaar. Zwanenburg blijft voor de lange termijn terughoudend. „De vraaguitval blijft aanhouden, er is een overvloed aan olie en de vergroening speelt Shell ook parten.”

Ahold Delhaize won 0,9%, hoewel het Amerikaanse Jefferies het supermarktconcern van de kooplijst haalde.

DSM pakte er 0,8% bij. Het Ierse Davy Research heeft het advies voor het fijnchemieconcern verhoogd van ’houden’ naar ’overwogen’.

ABN Amro en staalgigant ArcelorMittal eindigden met minnen van 2,1% respectievelijk 1,5% onderaan.

Hoofdrol Besi

Bij de middelgrote fondsen blonk de toeleverancier aan de chipsector Besi met een plus van 6,9% uit, dankzij het goede nieuws in de sector en een koopadvies door Kepler Cheuvreux.

Basic-Fit sterkte 4,7% aan. Beleggers gaan er kennelijk vanuit dat de fitnessketen niet opnieuw zijn deuren moet sluiten in Nederland.

Air France KLM eindigde met een min van 2,8% onderaan. De vliegtuigmaatschappij was recent juist enigszins opgekrabbeld van een absoluut dieptepunt.

Op de lokale markt zakte Euronext 4,4% na de aankondiging van de overname van de Italiaanse beurs. Volgens analisten bij ING is Euronext met de schattingen over de kostenvoordelen die de overname oplevert ietwat voorzichtig.

Meer relevant financieel nieuws ’s ochtends gratis in je mailbox? Meld je hier aan.