Nieuws/Financieel
1383989700
Financieel

2023 wordt mager woningjaar: ’Huizenprijs daalt met 2,5 procent’

Woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor.

Woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor.

Amsterdam - ABN Amro is somberder geworden over de Nederlandse huizenprijzen. Volgend jaar worden huizen 2,5% minder waard, voorspelt de bank op basis van de nieuwste economische ontwikkelingen. De verwachting is dat de prijzen het hardst gaan dalen in de vier grote steden.

Woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor.

Woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor.

Volgens ABN Amro-econoom Philip Bokeloh wijst alles erop dat er na zeven vette jaren nu een mager jaar aankomt voor de huizenmarkt. „De Nederlandse markt zit in een neerwaartse spiraal. Door de hoge energieprijzen, de dalende koopkracht en de gestegen hypotheekrente verslechtert het sentiment op de woningmarkt”, aldus Bokeloh. Vorig jaar stegen de prijzen nog 15%.

Normaal duurt het in periodes van economische neergang altijd even voordat een prijsaanpassing optreedt, omdat verkopers lang aarzelen om hun vraagprijs te laten zakken. Bokeloh denkt dat het nu rapper zal gaan. „Door de sterke huizenprijsstijging van de laatste jaren hebben verkopers de nodige overwaarde. Die overwaarde verklaart waarom verkopers inschikkelijker zijn en de prijsaanpassing dit keer sneller volgt. Ook het vooruitzicht van een economische terugval en de zucht naar zekerheid spelen bij verkopers een rol.”

Afkalven

De woningmarkteconoom denkt dat in Amsterdam en de drie andere grote steden de prijzen sneller zullen afkalven dan erbuiten. „In de grote steden reageert de huizenmarkt relatief sterk op conjunctuurschommelingen”, stelt hij op basis van ervaringen bij vorige fluctuaties van de huizenprijzen.

Makelaarsorganisatie NVM meldde vorige week dat de huizenprijzen de afgelopen drie maanden met 6% zijn teruggevallen ten opzichte van een kwartaal eerder, maar voor komend jaar werd nog een klein plusje in het vooruitzicht gesteld.

Ook ABN Amro ging eerder van een stijging uit, maar is dus van mening veranderd door de verslechtering van het economische klimaat. Bokeloh kan zich zelfs voorstellen dat het erger wordt: „Indien de aanstaande recessie zwaarder is dan wij nu voorzien, valt een grotere correctie niet uit te sluiten.”

Voor een totaal wegzakken van de huizenprijs, ziet Bokeloh ook weer geen aanleiding. De huizenprijzen worden volgens hem gestut door het gebrek aan nieuwbouw en door de koopkrachtsteun die de overheid biedt in de huidige energiecrisis.

Eerder deze week zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat hij een afkoeling van de oververhitte huizenmarkt „niet onwenselijk” vindt.

Verreweg de meeste huiseigenaren zouden dat leed volgens hem ook wel kunnen dragen vanwege de aflossingen op hun hypotheek en de gestegen overwaardes.

Maar dan moet de daling niet te ver doorschieten. Uit een analyse van DNB blijkt dat als de huizenprijzen met een vijfde zouden dalen, 8% van de huiseigenaren ’onder water’ komt te staan met hun hypotheek.