Nieuws/Financieel
1384505
Financieel

Russen komen kunst kaas maken afkijken

De delegatie krijgt informatie over kaasmaken in Alkmaar.

De delegatie krijgt informatie over kaasmaken in Alkmaar.

ALKMAAR - Een delegatie van elf agrariërs uit de West-Siberische regio Tomsk bezocht onlangs Nederland om kennis op te doen. In de lokale Siberische media deden zij daarvan deze week verslag.

De delegatie krijgt informatie over kaasmaken in Alkmaar.

De delegatie krijgt informatie over kaasmaken in Alkmaar.

„Ik was het meest onder de indruk van het niveau van automatisering”, zei kaasmaker Natalia Rachilina tegen RIA Tomsk. „Een veestapel van honderd melkkoeien wordt door één persoon beheerd. In Rusland zou je daar minimaal dertig mensen voor nodig hebben. Met kaasmaken is dat hetzelfde verhaal.”

Tomsk telt omstreeks een miljoen inwoners en is ongeveer acht keer zo groot als Nederland. De zomers zijn warm, in de winter heeft het er wel eens 55 graden gevroren.

Boycot

De Siberische agrariërs lieten zich in de kaasstad Alkmaar informeren over onze techniek van kaasmaken. Namaken is de enige optie die gewone Russen hebben om Nederlandse kazen te proeven, sinds Rusland medio 2014 een boycot van Europese zuivel afkondigde. Dat was in reactie op de Westerse sancties.

De Nederlandse kaasexport ter waarde van €230 miljoen is nu geheel weggevallen. Het Russische bewind vond de boycot een mooi middel om versneld zelfvoorzienend te worden, maar Russische kaasmakers kunnen nog steeds niet voldoen aan de vraag naar goede kaas. Er wordt ook massaal gesjoemeld door toevoeging van palmolie. Tegelijk zijn de prijzen opgelopen bij gebrek aan buitenlandse concurrentie.

In Alkmaar ontving directeur Wim van Reenen de Russen op het Clusius College, dat onder meer onderwijs biedt in kaasmaken. „Ze waren zeer geïnteresseerd. We hebben de groep de eerste stappen in het kaasmaken laten zien”, aldus Van Reenen.

Kaasschool

De bedoeling is dat Europese kaaskennis in Siberië toegepast gaat worden, zei de lokale vicegouverneur Andrej Knorr in de plaatselijke media. Hij wil een kaasschool oprichten, desnoods tijdelijk. „Drie of vier jaar geleden geloofden maar weinigen dat wij in Siberië kaas zouden kunnen maken. Tegenwoordig zijn er naast twee grote ondernemingen nog vijftien boerenbedrijven die kaas maken.”

Schooldirecteur Van Reenen was niet bevreesd dat de Russen ooit de Nederlandse kwaliteit zullen benaderen. „De techniek kun je overal op internet vinden. Maar de procesomstandigheden zijn vreselijk belangrijk, met name de temperaturen. Het hangt ook van de kwaliteit van de melk af. De echte Noord-Hollandse kaas, met die ziltigheid, krijg je sowieso alleen hier. Dat komt door hoe het gras groeit. De kaas zal altijd anders smaken.”