Nieuws/Financieel
1384603
Financieel

Speculanten duiken op bitcoin

Steeds meer beleggers proberen grip op digitale munt bitcoin te krijgen.

Steeds meer beleggers proberen grip op digitale munt bitcoin te krijgen.

Steeds meer hedgefondsen die geld verdienen met speculeren investeren in bitcoin, mikkend op snelle prijsveranderingen. Sinds augustus verdrievoudigde het aantal investeringsfondsen dat geld steekt in de hype.

Steeds meer beleggers proberen grip op digitale munt bitcoin te krijgen.

Steeds meer beleggers proberen grip op digitale munt bitcoin te krijgen.

Redactie DFT

In augustus waren 55 van deze hedgefondsen actief met de relatief nieuwe cryptomunt bitcoin en tientallen anderen. Bitcoin heeft door de enorme belangstelling een marktwaarde van ruim $160 miljard gekregen.

Volgens de Financial Times investeren nu 169 hedgefondsen, terwijl een toenemend aantal economen en toezichthouders waarschuwt voor een bubbel die kan ontploffen. In korte tijd ging de waarde van bitcoin naar $11.000, tegen $300 waarde begin 2015. Deze week duikelde de munt tot $9500 weg, zaterdag noteerde de munt $11.128.

Nieuwe contracten

De gevestigde financiële sector wijst op misbruik van de munt voor witwassen, maar kan niet langer om bitcoin heen, concludeert de Financial Times na een rondgang. Topbankiers die aanvankelijk fel tegen waren, nuanceren hun uitspraken: wellicht zou de munt toch relevant kunnen worden.

Experts verwachten meer toestroom van kapitaal naar bitcoin. Meer beleggers kunnen derivaten op deze en andere digitale munten gaan gebruiken. Nadat beurzengroep CME Group eerder meldde futurecontracten op bitcoins te maken, kondigde de Nasdaq deze week aan futures te gaan noteren.

Daarmee kunnen beleggers niet alleen koersen op winst van de munten, maar ook contracten afsluiten rekenend op koersdalingen van de munt die in 2009 werd bedacht door de anoniem gebleven Satoshi Nakamoto. Hedgefondsen gebruiken naast andere instrumenten hefboomconstructies om met extra risico meer rendement te behalen op een bitcoinaankoop.

Kritiek groeit

De drukte op de London’s IG Group, het grootste Britse platform voor bitcointransacties, moest de handel deze week stil leggen. Volgens consultant Aite Group werden afgelopen weken in de Verenigde Staten tienduizenden bitcoinrekeningen geopend.

Het maken van cryptomunten stuit op steeds meer kritiek: de mijncomputers die momenteel munten zoals bitcoin ’delven’ verbruiken 30,2 terrawattuur stroom per jaar. Dat is iets meer dan het verbruik van Slowakije. Om nieuwe munten te mijnen is nog meer stroom nodig.

Econoom Robert Shiller van Yale University stelt dat er geen echte waarde achter de bitcoin zit, zoals in een bedrijf, en daarom niet zal slagen relevant te blijven. Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie, vindt dat de munt verboden zou moeten worden.

Zo beleg je veilig in bitcoins