Financieel/Nieuws
138615
Nieuws

Pluchegedreven achterkamertjesdeal erfpacht

Zo’n tachtig procent van de woningen in Amsterdam staat op gemeentegrond.

Zo’n tachtig procent van de woningen in Amsterdam staat op gemeentegrond.

Amsterdam - Ondanks dat de gemeente huizenbezitters in Amsterdam tegemoet wil komen met kortingen om hun erfpacht eeuwigdurend af te kopen, gaan Amsterdammers opnieuw de straat op. Veel huizenbezitters zijn niet tevreden met de deal die de coalitiepartijen gesloten hebben. Bovendien wordt een referendum in werking gezet.

Zo’n tachtig procent van de woningen in Amsterdam staat op gemeentegrond.

Zo’n tachtig procent van de woningen in Amsterdam staat op gemeentegrond.

Vrijdag werd bekend dat VVD, D66 en SP een achterkamertjesdeal beklonken hebben, waarover de partijen intussen zelf ronkende persberichten verspreiden. Woningeigenaren zijn – net als grote partijen als de Vereniging Eigen Huis – bij lange na niet tevreden, omdat volgens hen fundamentele fouten in de berekeningsmethode niet worden veranderd.

Zo’n tachtig procent van de huizen staat op grond van de gemeente Amsterdam, waarvoor erfpacht moet worden afgedragen. De stad wil eigenaren de mogelijkheid bieden om deze voortdurende erfpacht om te zetten in eeuwigdurende erfpacht. In het nieuwste voorstel is besloten eigenaren kortingen tot wel 25 procent te geven. Ook wordt de zogeheten ’buurtstraatquote’ gemaximeerd tot 49%. Hierdoor vallen afkoopbedragen in rijkere buurten veel lager uit. Bovendien is de bedenktijd verlengd.

Volgens wethouder Eric van der Burg (VVD) is het een ’historisch besluit’ en is er goed naar de kritiek uit de bevolking geluisterd. De wethouder Grondzaken stelt dat de stad er de komende honderd jaar flink op inlevert: de inkomsten uit erfpacht dalen bij invoering van het nieuwe stelsel van 5,4 miljard naar 2,2 miljard euro. „Daarmee geeft het nieuwe stelsel een totale korting van 3,2 miljard euro”, aldus Van der Burg. Dat gegeven zet vooral bij linkse partijen kwaad bloed. Ook het CDA is uitermate kritisch.

„Dit tweede voorstel is beter, eerlijker en goedkoper voor Amsterdamse erfpachters. Deze verbeteringen zijn binnen de huidige coalitie het best haalbare”, zegt D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig. De VVD presenteert de deal als ’goed nieuws voor de erfpachter’. Fractievoorzitter Marja Ruigrok: „De VVD is altijd tegenstander van erfpacht geweest. Daarom is het mooi dat de aangepaste overstapregeling veel goedkoper uitvalt voor woningeigenaren. Dat is goed nieuws voor de Amsterdamse erfpachter.” Ook de SP, die miljoenen extra voor armoedebestrijding krijgt, is positief gestemd. „We zijn blij met het akkoord, omdat er nu een ruimere vangnetregeling is opgenomen en deze afspraken niet voor ’commerciëlen’ gelden”, aldus fractievoorzitter Daniël Peters.