Nieuws/Financieel
1386978087
Financieel

Tech tilt AEX weer boven 600 punten

De AEX-index is vrijdag boven de 600 punten gesloten. Beleggers vrezen lockdowns in de VS door oplopende coronabesmettingen. Ze zijn anderzijds wat optimistischer geworden over de komst van coronavaccins en nieuwe onderhandelingen over het grote steunpakket in de VS. Techaandelen als Prosus, ASML en ASMI presteren weer sterk.

De AEX is 0,9% hoger de markt uitgegaan op 601,62 punten. De AMX werd 1% meer waard bij 879,26 punten.

Het Damrak troefde grote beurzen in Europa af. De Britse FTSE 100-index, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 hadden bij hun slot nog winsten van respectievelijk 0,2%, 0,4% en 0,4% over.

In New York noteerde de Dow bij het slot in Amsterdam 0,4% verlies, nadat donderdag de handel vrij positief was verlopen. Technologieaandelen doen het wederom beter, de Nasdaq behouden een fractie winst.

De Amerikaanse farmaceut Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech vragen vandaag goedkeuring aan voor hun coronavaccin bij de Food and Drug Administration (FDA). Het medicijn zou „binnen uren” na goedkeuring bij consumenten kunnen liggen, aldus Pfzier en BioNTech. De Europese Commissie neemt 300 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer af.

Zorgen om lockdowns

Ondertussen breidt de tweede golf besmettingen in de VS ongekend uit. „Deze is groter dan de eerste, het betekent nieuwe lockdowns en meer druk op de economische groei”, aldus analist Corné van Zeijl (Actiam).

„De onderliggende fundamenten van de markten zijn goed. Naar sectoren verbreedt de euforie zich ook al een tijdje; het is niet alleen technologie, fondsen als ArcelorMittal, OCI, AMG zijn als een dief in de nacht omhoog geslopen”, zegt beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis. „Beleggers zijn breder op zoek in alle sectoren naar aandelen die potentie houden.”

Berichten dat er in Washington weer onderhandeld gaat worden over een nieuw crisissteunpakket gaven beleggers moed.

Dat er onenigheid bestaat tussen de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en centralebankpresident Jerome Powell over de besteding van een deel van het noodpakket, kwam het sentiment ook niet ten goede.

Prosus blijft sterk

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging Prosus met een verruimde winst van 3,7% aan kop bij de slotbel. De techinvesteerder komt maandagochtend met kwartaalcijfers naar buiten komt.

Chipmachinemaker ASML gaf met zijn gewicht in de index voor 1,6% koersstijging steun.

De toeleverancier aan de chipsector ASMI sloot met 1,3% winst, net als Galapagos.

Olie- en gasleverancier Shell bood beleggers 2% koerswinst.

Unilever pakte 0,2%. De voeding- en wasmiddelenproducent wordt eind deze maand verwijderd uit de S&P Europe 350, omdat het op papier een volledig Brits bedrijf wordt.

Unibail-Rodamco-Westfield zakte 0,8% na een adviesverhoging naar kopen door de Zwitserse bank UBS. Donderdag leverde het winkelvastgoedfonds nog stevig in, nadat een wisseling van de topman was aangekondigd. RBC verhoogde het koersdoel naar €75. UBS had een koersdoelwijziging naar €75, komend van €53.

KPN werd de grootste verliezer en ging 1,2% terug. Het kreeg een koerswijziging van UBS.

Brouwer Heineken volgde onderin met 1,2% verlies. Heineken wil James Thompson aanstellen als commercieel topman ter vervanging van Jan Derck van Karnebeek, zo meldde het. Het is de zevende bestuurder op rij. Volgens Jefferies een signaal dat Heineken dieper in kosten wil snijden en vernieuwingen durft aan te gaan.

Winst PostNL

Bij de middelgrote fondsen hield PostNL met een winst van 3,2% net de Duivense chiptoeleverancier Besi achter zich. Dat kreeg van Degroof Petercam een koopadvies, komend van houden. De analist verhoogde het koersdoel van €43 naar €52. Besi doet het zelf goed, maar ook sectorgenoten profiteren van de aantrekkende markt, aldus Degroof Petercam.

Altice Europe steeg 0,5% naar €4,34. Het nam daarmee verder afstand van het bod van €4,11 per aandeel dat oprichter en grootaandeelhouder Drahi op de resterende aandelen heeft uitgebracht.

Het kabel- en telecombedrijf wist zijn resultaten in het derde kwartaal weer licht op te krikken ondanks de coronacrisis. ’Boven verwachting’, beoordeelde Bank of America.

Smallcap ICT Group sloot met 8,7% opgang.

Fastned klom op de lokale markt met 3,4%. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s heeft ruim €17 miljoen opgehaald met de uitgifte van obligaties.

Het aandeel Euronext ging bij de slotbel 0,3% vooruit na het akkoord van aandeelhouders met de overname van Borsa Italiana.