Nieuws/Financieel
1387736383
Financieel

Volkswagen bundelt krachten met start-up Argo AI

Wolfsburg - De Duitse automaker Volkswagen is een samenwerking aangegaan op het gebied van de ontwikkeling van zelfrijdende auto's met de door branchegenoot Ford gesteunde start-up Argo AI. De deal maakt onderdeel uit van een bredere alliantie tussen VW en Ford om gezamenlijk autonome en elektrische voertuigen te ontwikkelen. Dit partnerschap werd in juli vorig jaar aangekondigd.

De investering van Volkswagen van in totaal 2,6 miljard dollar omvat een directe kapitaalinjectie van 1 miljard dollar. Verder wordt het onderdeel van Volkswagen dat zich bezighoudt met autonome technologie te waarde van 1,6 miljard dollar ondergebracht bij Argo.

Door de overeenkomst kunnen Volkswagen en Ford zich bij de ontwikkeling van autonoom rijden gaan meten met leidende initiatieven als Waymo van Alphabet en Cruise van General Motors. Argo zal door de krachtenbundeling wereldwijd meer dan duizend werknemers tellen. Daarbij kan het gebruik gaan maken van de testfaciliteit in München.

Plannen van Ford om volgend jaar robot-taxi's en bezorgvoertuigen zonder chauffeur te lanceren werden door de coronacrisis op de lange baan geschoven. De automaker is van plan om de technologie van Argo in 2022 te gaan gebruiken. Dat Ford de ontwikkelingskosten voor autonoom rijden nu met Volkswagen kan delen, betekent overigens niet dat Ford zijn geplande uitgaven voor de ontwikkeling voor autonome voertuigen verlaagt.