Nieuws/Financieel
1388818
Financieel

Werkgevers: tekort vakmensen is acute bedreiging

Amsterdam (DFT) - Volgens de Industriecoaltie van vier grote werkgeversclubs vormt het het tekort aan timmerlieden, metselaars, programmeurs en andere technische vakmensen een bedreiging voor de groei van de bouw en de technologische industrie.

De Industriecoalitie vindt dat innovatie in het techniekonderwijs dringend nodig is. De organisaties vragen maandag in een open brief aan de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs om concrete maatregelen. Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

In de Industriecoalitie werken Metaalunie, FME, UNETO-VNI en Bouwend Nederland samen. Zij zeggen samen 27.000 bedrijven met 600.000 werknemers te vertegenwoordigen.

In de installatiebranche ontstaan 20.000 vacatures per jaar die nauwelijks in te vullen zijn, aldus de organisatie. In de technologische industrie en de mkb-metaal zouden tot tot 2030 zo'n 120.000 nieuwe werknemers nodig zijn. Ook de bouw komt volgens de Industriecoalitie op korte termijn tienduizenden mensen tekort.

Doekle Terpstra, voorzitter van installatiekoepel UNETO-VNI: „Het kabinet heeft 100 miljoen uitgetrokken voor de technische opleidingen binnen het vmbo. Dat is een goed begin, maar we moeten wel garanties krijgen dat het geld daar ook echt terechtkomt.”

De Industriecoalitie pleit voor bindende afspraken met scholen om ervoor te zorgen dat leerlingen kennis en vaardigheden leren die ze in de beroepspraktijk direct kunnen toepassen.

Een extra belemmering is volgens de briefschrijvers het dreigende tekort aan techniekdocenten. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: „In de bouw- en infrasector hebben we de komende jaren 40.000 nieuwe mensen nodig. Die moeten worden opgeleid, maar straks zijn de docenten er niet.”