Nieuws/Financieel
1388939063
Financieel

Ballast Nedam verwacht omzetgroei van meer dan 10 procent in 2022

Ballast Nedam is bezig met de aanleg van de Blankenburgtunnel in Zuid-Holland.

Ballast Nedam is bezig met de aanleg van de Blankenburgtunnel in Zuid-Holland.

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwconcern Ballast Nedam heeft in de eerste zes maanden van het jaar een bedrijfsresultaat behaald van 23,9 miljoen euro, tegen 14,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. „We staan er goed voor”, zegt bestuursvoorzitter Kemal Sağlam in een verklaring. Het bedrijf voorziet positieve langetermijnvooruitzichten voor de bouwsector in eigen land en erbuiten, „al blijft voorzichtigheid geboden.”

Ballast Nedam is bezig met de aanleg van de Blankenburgtunnel in Zuid-Holland.

Ballast Nedam is bezig met de aanleg van de Blankenburgtunnel in Zuid-Holland.

In het eerste halfjaar bedroeg de omzet ruim 605 miljoen euro. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen die uitkwam op ruim 391 miljoen euro. Naar verwachting is er in het hele jaar 2022 sprake van een omzetgroei van meer dan 10 procent, aldus Ballast Nedam. De orderportefeuille bedraagt 1,7 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat de financiële resultaten „in lijn” zullen zijn ten opzichte van 2021.

Wat betreft het zakelijk perspectief zegt Sağlam dat „onzekerheid de essentie is van de omstandigheden waarin we ons bevinden.” Hij wijst op de geopolitieke situatie, wereldwijde kostenstijgingen en vertragingen in materiaalleveringen die ook op Ballast Nedam impact hebben. „We zien dat de krapte op de arbeidsmarkt het aannemen van goed personeel bemoeilijkt. Daarnaast hebben kostenfluctuaties, alsmede het stikstofbeleid een vertragend effect op aanbestedingen”, met name voor grote projecten zoals op het gebied van infrastructuur, aldus het concern.

Ballast Nedam zegt de omstandigheden het hoofd te kunnen bieden via een „strategie van diversificatie in regio’s, klanten en type projecten evenals investeringen in specialistische activiteiten.” Volgens het bouwbedrijf blijft het overnemen van andere bedrijven interessant om „zo invulling te geven aan de ambitie voor een gezonde strategische groei.” Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een sterke positie om groei op eigen kracht te behalen en bedrijven en projecten over te nemen.

„Als we onze orderportefeuille op peil blijven houden en we onze gekwalificeerde mensen kunnen behouden, zullen we naar verwachting onze omzet en winst blijven vergroten”, aldus Sağlam.

Dat eerder dit jaar Schiphol besloot Ballast Nedam niet de nieuwe A-pier op Schiphol af te laten bouwen, „betreurt” het concern, staat in de verklaring. „Nooit eerder in onze lange geschiedenis hebben we een project niet mogen voltooien.” Het bedrijf zegt er alles aan te hebben gedaan om met oplossingen te komen „en zal dat blijven doen.” Schiphol brak eerder met Ballast Nedam „na intensief overleg” nadat de bouw vertraging had opgelopen en laat de klus afmaken door BAM.