Nieuws/Financieel

Column: Bitcoin-rally is nog maar het begin

De Bitcoin bereikte zondagavond een nieuw prijsrecord. Voorlopig is het verstandig om vooral niet in de weg te staan van deze aanstormende digitale valutatrein.

De dollar ging vorige week plotseling met 1% onderuit door het nieuws dat voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn in ruil voor strafvermindering bereid is om te getuigen tegen president Donald Trump over illegale contacten met Rusland. Meestal trekt een dergelijke beweging veel aandacht op valutamarkt. Momenteel staan de schijnwerpers echter volop gericht op de onweerstaanbare opmars van de Bitcoin. De digitale munt schoot halverwege vorige week door de grens van $10.000 en meteen ook door die van $11.000. Vervolgens ging Bitcoin binnen enkele dagen met bijna 20% onderuit, om vervolgens op te veren en zondagnacht alweer een nieuw koersrecord te vestigen.

Gebakken lucht of veilige haven

De rally roept een stortvloed van reacties op. Beleidsmakers, hedgefonds managers, zelfbenoemde Bitcoinspecialisten en economen hebben allemaal een visie op de koerscapriolen van de munt, die ze vaak maar al te graag met de rest van de wereld delen. Deze visies vallen in grofweg twee kampen uiteen. Volgens de eerste groep is een Bitcoin nauwelijks meer dan gebakken lucht. De recente rally vertoont volgens hen veel overeenkomsten met de tulpenmanie uit de 17e eeuw. Het andere kamp verwacht dat de munt een sleutelrol gaat spelen als veilige haven in een periode waarin het vertrouwen in centrale banken snel afneemt. Met de opmars van de Bitcoin lijkt die laatste groep op dit moment aan het langste einde te trekken.

Grote luchtbel

Volgens sommigen is de Bitcoin een grote luchtbel. Maar de Bitcoin en de achterliggende techniek heeft wel degelijk potentieel. De blockchain-technologie voor het doorvoeren van transacties, maakt fraude zo goed als onmogelijk. Centrale banken kunnen de waarde van de munt via extreem ruim monetair beleid niet ondermijnen. Ten slotte is het vrij makkelijk om Bitcoins aan te schaffen. Iedereen met een internetverbinding en een rekening bij een Bitcoin broker kan de munt kopen of verkopen. Dat betekent overigens niet dat Bitcoins binnenkort de rol van reguliere valuta’s over kunnen nemen. De munt wordt op maar heel weinig plekken als geldig betaalmiddel gezien. En als je al ooit met Bitcoins betaalde, heb je daar na de enorme rally waarschijnlijk behoorlijk spijt van.

Bitcoin-miljardair

De bekende Winklevoss-tweeling hebben dat in ieder geval niet. De broers - die ooit Mark Zuckerberg ervan beschuldigden dat hij het idee voor Facebook van ze gestolen had - zijn vorige week de eerste Bitcoin-miljardairs geworden. De kans is groot dat er daar de komende nog meer mensen die status bereiken. In de Verenigde Staten heeft toezichthouder CFTC net groen licht gegeven voor de introductie van Bitcoin-futures. Hierdoor wordt het nog eenvoudiger voor partijen voor positie te kiezen voor een verdere prijsopmars. Door dit soort meevallers en de kracht van de koersstijging zijn de afgelopen dagen al heel wat ambitieuze koersdoelen genoemd. Hedgefonds manager Mark Yusko spant in dit opzicht de kroon met een verwachte prijs van $ 1 miljoen op de lange termijn.

Aanstormende trein

Voorlopig is het in ieder geval behoorlijk link om erop te wedden dat de Bitcoin onderuit gaat. De ervaring leert dat het op financiële markten verstandiger is om opzij te stappen of om te proberen mee te liften met een aanstormende trein dan om er halsstarrig tegenin te gaan. Daar komt verandering in zodra het prijsmomentum afneemt en centrale banken de rente (in een hoger tempo) gaan opschroeven. Het is per slot van rekening een stuk lastiger om enthousiast te worden over de potentie van een digitale munt op het moment dat de waarde daarvan daalt en je een aantrekkelijke rente kunt krijgen op je spaarrekening.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Bekijk meer van