Nieuws/Financieel

'Akzo blijft aantrekkelijke prooi'

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel blijft een aantrekkelijke overnameprooi, zeker als het bedrijf zich uiteindelijk heeft opgesplitst. Dat schrijven analisten van Credit Suisse in een rapport over de onderneming.

Na afsplitsing van de divisie speciaalchemie zou Akzo goed zijn voor een beurswaarde van 12 miljard euro. De verftak van Akzo zou volgens de kenners uitermate interessant zijn als strategische bezitting. Gelet ook op de wijzigingen in de raad van commissarissen zou het volgens Credit Suisse goed mogelijk zijn dat partijen zich voor een overname zullen gaan melden.

Het Amerikaanse PPG Industries, dat eerder met een zak geld op de stoep stond van Akzo, wordt door de Zwitsers nog altijd gezien als mogelijke kandidaat. Maar anderen zouden zich ook kunnen melden, eventueel voor een fusie. Daarbij zou het goed volgens de analisten goed zijn voor Akzo om gesprekken met het Amerikaanse Axalta te hervatten.

Die partijen waren al in gesprek over een samengaan, maar na tussenkomst van het Japanse Nippon Paint werden onderhandelingen gestaakt. Nippon en Axalta kwamen er echter niet uit, waarmee de deur voor Akzo weer open staat. Credit Suisse wijst er wel op dat aandeelhouders van Akzo mogelijk liever een overname door PPG zien, dan een fusie met Axalta.

De Zwitsers hanteren een neutral-advies op Akzo. Het aandeel van de verf- en chemiereus stond maandag omstreeks 10.35 uur gecorrigeerd voor ex-dividend 1,1 procent hoger op 72,55 euro.