Nieuws/Financieel
1389377894
Financieel

Virusvrees bezorgt AEX lager slot

De Amsterdamse beurs is dinsdag met een stevig verlies gesloten. Een omzetwaarschuwing van techreus Apple zette de chipfondsen ASML, ASMI en Besi onder druk op Beursplein 5. Bij beleggers begon ook het besef te komen dat het coronavirus de wereldeconomie harder raakt dan gedacht.

De AEX-index eindigde 0,6% lager op 625,43 punten. De AMX daalde 1,3% naar 962,83 punten. De koersenborden in Londen (-0,8%), Parijs (-0,5%) en Frankfurt (-0,9%) kleurden eveneens rood.

Volgens econoom Stefan Koopman (Rabobank) drukte het omzetalarm van Apple beleggers met de neus op de feiten. De iPhone-maker waarschuwde voor een daling van de productie in Azië vanwege het coronavirus. Ook de verkopen van Apple in China zullen onder eerder afgegeven doelen blijven.

„Aan Apple zie je dat het coronavirus de economie direct raakt. Ook is de economische impact van het coronavirus nu groter dan het sars-virus in 2003, omdat China tegenwoordig veel belangrijker is voor de wereldeconomie”, zegt Koopman. „Wij voorzien dan ook een langere periode van correcties op de aandelenmarkten. Tevens is er volgens ons ruimte voor een sterkere dollar, Zwitserse frank en Japanse yen en voor lagere rentes”, aldus de Rabobank-econoom.

Uit Azië kwamen dinsdag vooral rode cijfers. De Japanse Nikkei-index eindigde na het Apple-nieuws met 1,4% verlies. Bankconcern HSBC kondigde aan liefst 35.000 banen te schrappen.

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 0,4% tot 0,8% lager. Apple daalde 2%. Kroger steeg juist 5% nadat superbelegger Warren Buffett een 2,4%-belang in de supermarktketen had genomen.

In de AEX was Aegon (-3,5%) de grootste daler. De verzekeraar kwam vorige week met tegenvallende jaarcijfers.

Vopak werd 3,2% teruggezet. Het tankopslagconcern kreeg een adviesverlaging van zakenbank Credit Suisse naar ’neutraal’ voor de kiezen bij een ongewijzigd koersdoel van €53.

ASML leverde 0,8% in na de omzetwaarschuwing van Apple. De chipmachinemaker lag volgens vermogensstrateeg Simon Wiersma (ING) ook onder druk door berichten dat de Amerikaanse overheid vergunningen zou eisen voor chipmachines die in China gebruikt worden.

De AEX werd eveneens omlaag getrokken door beurszwaargewicht Royal Dutch Shell (-0,8%). Bankconcern ING werd 2,9% goedkoper.

Randstad ging 2,6% omlaag. De vraag naar uitzendkrachten in Nederland daalde in de eerste vier weken van dit jaar stevig, zo bleek uit cijfers van brancheorganisatie ABU. De daling heeft wellicht te maken met wetgeving die uitzendwerk sinds dit jaar duurder maakt ten opzichte van een vast dienstverband.

Speciaalchemiebedrijf DSM leed 1% koersverlies. Het DSM-bestuur vreest dat de inkomsten lijden onder de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest en lage prijzen voor zijn vitamine C-producten.

Telecomconcern KPN (+0,9%) voerde de winnaars aan bij de hoofdfondsen. Verffabrikant AkzoNobel pluste 0,8%.

In de AMX noteerde ASML-sectorgenoot ASMI 5% lager na de omzetwaarschuwing van Apple. Chiptoeleverancier Besi liet 4,7% liggen.

Bij de middelgrote fondsen was Air France KLM (+1,2%) de grootste stijger. De lagere olieprijs betekende goed nieuws voor het luchtvaartconcern.

Smallcapfonds Kendrion verloor 3,2%. De maker van industriële componenten leed in het afgelopen kwartaal een hoger verlies door de wereldwijde handelsspanningen en een tegenvallende vraag van klanten uit de autosector.

Het lokaal genoteerde Dutch Star Companies One (+15,4%) kreeg goedkeuring van De Nederlandsche Bank voor de overname van techbedrijf CM.com. Deze aanwinst kwam ook met zijn jaarresultaten: de omzet steeg vorig jaar met 14% naar ruim €96 miljoen. CM.com gaat vrijdag via een zogenoemde reverse listing naar de Amsterdamse beurs.

Meer financieel nieuws iedere ochtend gratis in je mailbox? Meld je hier aan!