Nieuws/Financieel

Oude decemberzegels nog geldig

Door Redactie DFT

Amsterdam - Wie (nog) kerstkaarten stuurt, kent ze wel: de decemberzegels. Met hun 73 eurocent zijn ze goedkoper dan de reguliere postzegel die €0,78 kost (vanaf 1 januari wordt dat €0,83). Zijn die oude zegels uit de keukenla nog te gebruiken?

Jazeker, zegt PostNL. De Decemberzegels zijn te gebruiken van 20 november tot en met 6 januari. De Decemberzegels zijn te gebruiken voor post tot en met 50 gram en voor enveloppen met een minimaal formaat van 14 x 9 cm. Binnen Nederland is één Decemberzegel voldoende, op post naar het buitenland kunt u twee Decemberzegels plakken.

Bijplakken?

Vanaf 7 januari kun je ze gewoon op je uitgaande post tot 20 gram blijven plakken. Dan moet je er wel voor zorgen dat je postzegels bijplakt tot het huidige tarief. Omdat ze 0,73 waard zijn en de reguliere postzegel vanaf 1 januari 0,83 kost, moet je dus 10 cent bijplakken in 2018.

Nog wat liggen in de keukenla van voorgaande jaren? Decemberzegels van 2010 tot en met 2016 met de opdruk 'December' zijn ook nog steeds geldig. Je hoeft dus geen zegels bij te plakken.

Heb je nog oudere Decemberzegels met een bedrag in euro's? Deze mag je gebruiken als je bijplakt tot het huidige Decemberzegeltarief van €0,73.

Nog steeds wordt driftig naar de pen gegrepen in de feestmaand. Vijf jaar geleden stuurden we nog 160 miljoen kerstkaarten, vorig jaar waren dat er volgens PostNL nog altijd meer dan 100 miljoen.

Sandd

Dat dat niet gratis kan zoals via e-mail, nemen we voor lief. Eerder werd al bekend dat PostNL de decemberzegel duurder zou maken, van €0,65 naar €0,73. Op 27 november introduceerde Sandd eveneens een speciale kerstzegel, die €0,50 per stuk kost. Sandd verkoopt de zegels via pakketpunten van DHL en DPD, via de eigen webshop en Blokker. Sand mikt op circa 10% van de markt van PostNL door zelf 15 miljoen zegels te willen verkopen.

Behalve de prijs van Decemberzegels verhoogde PostNL ook de prijs van de gewone zegel:

In de grafiek hieronder ziet u de prijzen van normale postzegels en decemberzegels sinds 2002. Kunt u de grafiek niet (goed) zien? Klik dan hier.

Lees meer over