Nieuws/Financieel
1390605
Financieel

Column: Smeermiddel van de economie of bron van kwaad?

De ontwikkeling van de olieprijs wordt niet alleen door economen en beleggers, maar ook door particulieren scherp in de gaten gehouden. Als consument willen we immers zien welke prijs er aan de pomp betaald wordt. Maar wie naar het grotere plaatje kijkt, ziet dat olie een van de drijfveren is van de economie. Olie kan enerzijds zorgen voor een flinke boost, maar ook de economie van landen aan de rand van de afgrond brengen.

Kostenefficiëntie omhoog

Sinds 2014 halveerde de prijs van een vat olie. Het zwarte goud kende daardoor enige tijd een donker randje. Langzaam maar zeker lijkt het nu glans terug te krijgen. Prijzen van meer dan 100 dollar per vat zullen we waarschijnlijk niet snel terugzien, maar een stabilisatie van de prijs per vat moet plaats kunnen vinden. Na de enorme prijsdaling in 2014 vielen in eerste instantie veel (schalie-)olieprojecten stil en werden door de oliemajors op grote schaal investeringen teruggeschroefd. Maar de producenten van schalieolie zijn steeds kostenefficiënter geworden en kunnen tegenwoordig veel beter met de lagere prijs uit de voeten. Een aantal van de meer traditionele olieproducenten en toeleveranciers voelt echter nog wel de gevolgen van het terugschroeven van de investeringen aan den lijve.

Aramco

Het eerder ingestelde productieplafond werd vorige week in Wenen tot eind volgend jaar verlengd.

Positief was dat niet alleen de OPEC en Rusland zich hieraan committeren, maar ook Libië en Nigeria, een primeur, vooral bedoeld om rust te krijgen op de financiële markten. Maar de insteek is ook om volgend jaar het pad te effenen voor de beursgang van het Saudische Aramco, waarvan de waarde, bij de juiste olieprijs, op 2.000 miljard dollar wordt geschat. En aangezien dit de belangrijkste spil is in de economische hervormingen van kroonprins Mohammed bin Salman...

Tevens zal de toenemende vraag naar olie de prijs blijven ondersteunen. Volgens de OPEC blijft de vraag naar olie tot 2030 zelfs groeien. Wat kan de reden zijn dat de vraag naar olie toeneemt aangezien de productie van en vraag naar elektrische auto’s stijgt? China heeft hiervan zelfs topprioriteit gemaakt. Bovendien maken steeds meer landen de overgang naar een meer circulaire economie en worden huiseigenaren aangespoord om nul-op-de-meter te krijgen met de installatie van onder andere zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen.

Olie blijft gevraagd

Feit blijft dat duurzame energiebronnen als wind- en zonne-energie met de huidige stand van de technologie niet voldoende opwekken om de wereldbevolking volledig te voorzien van alternatieve energie. Sterker nog, de snelgroeiende wereldbevolking zorgt voor een stijgende behoefte aan elektriciteit, gas en warmte. De groei van datacenters, e-commerce, met alle plastic verpakkingsmaterialen om de boel veilig te versturen, en de toenemende lucht- en scheepvaart zal er de komende 10 tot 15 jaar voor zorgen dat de vraag naar olie dan wel energie hoog blijft. Het International Energy Agency (IEA) is het daarom eens met de verwachting van de OPEC, maar is tevens van mening dat de opgelopen olieprijs van de laatste tijd niet als standaard moet worden gezien.

Fluctueren

IEA verwacht dat de olieproducerende landen begin volgend jaar een lastige periode tegemoet zullen gaan. Met het huidige productieniveau zou het aanbod in de eerste drie maanden van 2018 de vraag met zo’n 600.000 vaten per dag overschrijden. Gedurende het tweede kwartaal van volgend jaar zal dit aantal naar verwachting ongeveer 200.000 vaten per dag bedragen. Als de huidige marktontwikkelingen, waarbij volgens de prognose de vraag tot aan 2030 toeneemt, zullen aanhouden en de elektrische auto en duurzame energiebronnen steeds belangrijker worden, verwacht de IEA de komende jaren een olieprijs tussen de 50 en 70 dollar per vat. Er zijn echter altijd onverwachte ontwikkelingen die roet in het eten kunnen gooien. Dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders worden.

De olieprijs kent altijd ups en downs en er zal altijd een discrepantie bestaan tussen vraag en aanbod. Vooralsnog is de lange termijn outlook positief en zal olie waarschijnlijk smeermiddel van de economie blijven in plaats van bron van kwaad.

Martine Hafkamp is beleggingsexpert bij Fintessa.