Nieuws/Financieel
1391068124
Financieel

Ikea sluit in VS, gaat naar ’goedkoper’ Europa

Meubelgigant Ikea sluit zijn productie in de Verenigde Staten. De kosten zijn te hoog opgelopen, aldus de Zweedse producent van Billy-boekenkasten en de Poäng-stoel. Ikea verplaatst de productie naar Europa omdat het daar goedkoper is.

Dat meldt de Wall Street Journal dinsdagmiddag. Het is de enige fabriek in de VS, eerder doekte Ikea andere productielijnen op. In de Verenigde Staten verdwijnen met dit besluit driehonderd banen in Danville. In december kondigde Ikea al het ontslag van negentig banen in Danville aan.

„We hebben er alles aan gedaan om de concurrentiepositie van deze fabriek te verbeteren en te behouden, maar helaas zijn de juiste voorwaarden voor kosten niet aanwezig om de productie voor de lange termijn voort te zetten”, aldus de manager Bert Eades in een verklaring. Vooral zijn grondstoffenkosten liepen recent op.

Grote ingreep

Ikea stelt dat het importeren van de artikelen vanuit Europa naar Noord-Amerika relatief goedkoper uitpakt.

Er werken ongeveer 20.000 productiemedewerkers in veertig fabrieken, en ruwweg 160.000 mensen wereldwijd.

Vorig jaar zei Ikea dat het 7500 arbeidsplaatsen zou schrappen in een wereldwijde grote herstructurering, waarbij het de komende twee jaar 11.500 banen zou willen creëren.